Choć bananem najczęściej nazywamy najpopularniejszy gatunek, czyli banany właściwe, warto pamiętać o tym, iż ta roślina posiada wiele odmian. A każda z nich posiada nieco odmienne wartości odżywcze. Również ilość kalorii nie jest taka sama.
Ile kalorii mają różne gatunki bananów?
Banany posiadają przeszło 70 różnych gatunków tych owoców. W Polsce najpopularniejsze są trzy: właściwy (zwany też rajskim), czerwony i mini-banany. Ile kalorii posiadają surowe owoce?
- Banan właściwy – średni banan (o wadze ok. 120 g bez skórki) posiada około 114 kcal.
- Banan czerwony – jedna sztuka tego owocu (o wadze ok. 55 g) posiada około 52 kcal.
- Mini-banan – jeden mini-banan (o wadze ok. 35 g) posiada około 33 kcal.
Wartości odżywcze banana
Zastanawiasz się, ile węglowodanów ma banan? Jeśli chodzi o ten owoc, posiada on ok. 23,5 g cukrów w 100 g, przy czym blisko połowa to cukry proste. Do tego posiadają ok. 1 g białka, 0,3 g tłuszczu i 1,7 g błonnika. Takie proporcje sprawiają, że wiele osób zaczynających przygodę z odchudzaniem, rezygnuje z tych owoców. Biorąc pod uwagę ich właściwości prozdrowotne, nie jest to do końca dobre podejście. Warto jedynie ograniczyć ich ilość w swojej diecie i, jeśli to możliwe, sięgać po mniej kaloryczne gatunki.
Dlaczego warto jeść banany?
Banany to przede wszystkim bardzo dobre źródło potasu – jednego z podstawowych minerałów, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W 100 g bananów znajduje się aż 358 mg tego cennego pierwiastka, który reguluje pracę mięśnia sercowego, przeciwdziała kurczom mięśni oraz wspomaga pracę układu nerwowego.
Oprócz potasu, w bananach znajduje się dużo magnezu (27 mg/100 g), fosforu (22 mg/100 g) oraz wapnia (5 mg/100 g). Banany stanowią także źródło takich witamin jak witamina C, kwas foliowy czy witamina PP (B3). Oznacza to, że nie warto tych owoców całkowicie eliminować z własnej diety.
Oprócz potasu, w bananach znajduje się dużo magnezu (27 mg/100 g), fosforu (22 mg/100 g) oraz wapnia (5 mg/100 g). Banany stanowią także źródło takich witamin jak witamina C, kwas foliowy czy witamina PP (B3). Oznacza to, że nie warto tych owoców całkowicie eliminować z własnej diety.