Te drobne czekoladowe łakocie często podziwiamy zza szyb lad cukierniczych niczym biżuterie u jubilera. Wyglądają jak małe arcydzieła i nie bez przyczyny uważne są za arystokracje wśród słodyczy. Toteż pralinka jest dla koneserów symbolem deseru najwyższej klasy.
Pralinki narodziły się w Brukseli w drugiej połowie XVII w.Początkowo pralinki nazywano karmelizowane w cukrze migdały. Pewne jest że obecna nazwa pralinki pochodzi od nazwiska francuskiego arystokraty-marszałka Plessis - Pras lin.
Jak powstały słynne pralinki są dwie legendy. Jedna z nich głosi iż kucharz marszałka przypadkiem rozlał karmel na migdały i w ten sposób powstał słynny przysmak. Druga głosi że podpatrzono dzieci jak karmelizują skradzione migdały. W XIX wieku owe ,,pras line" sprzedawał w swojej aptece brukselski farmaceuta jako lek na depresje. Jeden z potomków farmaceuty oblał lek czekoladą i tak w 1912 roku narodziła się nadziewana czekoladka pralinka.
Najbardziej znane nadzienia to:
GANACHE - na bazie czekolady i wymieszanego z nią likieru lub doprowadzonej do wrzenia śmietany.
TRUFLOWE - mieszanka czekolady,masła i cukru oraz kropli likieru.
KROKANT- połączenie stopionego cukru i kruszonych migdałów lub orzechów laskowych.
NUGAT- ubita piana z białek z cukrem lub miodem,orzechami i kandyzowanymi owocami.
Pralinki narodziły się w Brukseli w drugiej połowie XVII w.Początkowo pralinki nazywano karmelizowane w cukrze migdały. Pewne jest że obecna nazwa pralinki pochodzi od nazwiska francuskiego arystokraty-marszałka Plessis - Pras lin.
Jak powstały słynne pralinki są dwie legendy. Jedna z nich głosi iż kucharz marszałka przypadkiem rozlał karmel na migdały i w ten sposób powstał słynny przysmak. Druga głosi że podpatrzono dzieci jak karmelizują skradzione migdały. W XIX wieku owe ,,pras line" sprzedawał w swojej aptece brukselski farmaceuta jako lek na depresje. Jeden z potomków farmaceuty oblał lek czekoladą i tak w 1912 roku narodziła się nadziewana czekoladka pralinka.
Najbardziej znane nadzienia to:
GANACHE - na bazie czekolady i wymieszanego z nią likieru lub doprowadzonej do wrzenia śmietany.
TRUFLOWE - mieszanka czekolady,masła i cukru oraz kropli likieru.
KROKANT- połączenie stopionego cukru i kruszonych migdałów lub orzechów laskowych.
NUGAT- ubita piana z białek z cukrem lub miodem,orzechami i kandyzowanymi owocami.