Musli, to wyjątkowo zrównoważona mieszanka wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów.Dostarcza energii (głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych). Zawiera błonnik i witaminy, a połączenie tej mieszanki z napojem mlecznym wzbogaca posiłek w wapń. Dodatkową zaletą jest niewielka zawartość tłuszczu i to głównie roślinnego pochodzącego z nasion , takich jak pestki dyni, słonecznika, sezamu czy siemienia lnianego. Tłuszcz zwierzęcy, dodajemy jedynie pod postacią mleka bądź jogurtu. co można wrzucić do środka?? 1.zboża (płatki orkiszowe, żytnie, owsiane, kukurydziane otręby i zarodki pszenne) 2.orzechy: włoskie, nerkowce, migdały (mogą być wcześniej podprażone na suchej patelni) 3.rośliny oleiste (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam) 4.suszone i świeże owoce suszone: morele, śliwki, daktyle lub świeże: jabłka, banany, kiwi, pomarańcza, truskawki i inne sezonowe 5.mleko lub napoje (jogurt, kefir, maślanka, mleko) 6.miód – na osłodę Dzięki takiemu bogactwu musli, rewelacyjnie wpływa na nasz organizm: wzmacnia układ krążenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, wpływa kojąco na pracę serca, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Błonnik zawarty w nasionach zbóż reguluje poziom cukru i przemianę materii. na zdrowie!