Jak zrobić domowe lody?

  • 2

Na pewno znacie to uczucie, kiedy napada Was chęć na coś słodkiego. Z racji tego, że lody są dobre na wszystkie troski i zmartwienia chcemy wam przybliżyć prosty sposób na ich własnoręczne przygotowanie.

         
ocena: 4/5 głosów: 11
Jak zrobić domowe lody?
fot. Fotolia

Jeżeli tak jak my kochacie domowe słodkości nie czekajcie, zapraszamy do wnikliwej lektury.

Domowe lody krok po kroku

Mamy dobra wiadomość, do przygotowania naszych lodow nie będziecie potrzebować żadnej maszynki. Wystarczy zwykły mikser. Jeżeli jesteście gotowi to przyszykujcie składniki:

- opakowanie śmietanki o zawartości tłuszczu 36% (ok. 300ml)
- 2 całe jaja
- łyżka wody przegotowanej
- pół szklanki cukru
- odrobina wanilii do smaku

Przepis nie jest skomplikowany, choć może się taki wydawać. W oddzielnych miskach umieszczamy śmietankę, żółtka i białka. Te drugie z połową przyszykowanego cukru ucieramy, dodajemy tam wodę. Musi z tego wyjść niezły kogel mogel. Białka ubijamy na sztywno z pozostałą ilością cukru. To samo robimy ze śmietanką. Teraz musimy pilnować kolejności. Do żółtek przekładamy powoli białka, co jakiś czas dbając o staranne połączenie się składników. W ostatnim etapie dodajemy bitą śmietanę i odrobinę wanilii z laski.

Nie pozostaje nic innego jak umieścić naszą lodową masę w pojemniczkach. W zamrażalniku te cuda muszą spędzić co najmniej 3 godziny, ale dla pewności potrzymajmy je nawet 5 godzin. Pewnie nie muszę Was upominać, że deser z surowych jaj należy zjeść w ciągu kilku najbliższych dni? Gdy spróbujecie tych lodów ciężko będzie się powstrzymać przed zjedzeniem całego opakowania.

ll

Z czym podawać lody

Każda odpowiedź na to pytanie jest prawidłowa, ponieważ domowe lody z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Polecamy ich degustację ze świeżymi owocami. Pokrojone w plasterki banany, ćwiartki truskawek albo brzoskwinie z puszki nie tylko będą dekoracją, ale przede wszystkim kwaskowatym akcentem. Nie ma nic lepszego w słodkich deserach niż przełamanie ich ciekawą nutą. Nic nie zrobi tego lepiej niż właśnie cząstki owoców. Idealnie w roli dodatku spisują się także: starta czekolada (także biała), bita śmietana lub migdały. Nie zapominajcie o doborze odpowiednich pucharków lub miseczek - oprawa jest bardzo ważna w gastronomii.

Jesteśmy ciekawi z czym lubicie jeść lody najczęściej.

Mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz przepis i zakochacie się w nim od pierwszego spróbowania. Gwarantujemy, że już nigdy nie sięgnięcie po gotowe lody ze sklepu.

l

Odkryj przepis na lody z kaszy jaglanej >>>