Nie musimy kupować lodów by się nimi cieszyć, możemy przygotować je różnymi sposobami samodzielnie w domu. Nie muszą to też być jedynie smaki z lodowej trójcy – czekoladowe, waniliowe czy truskawkowe. Możliwości na smaki lodów kończą się dopiero tam gdzie kończy się nasza wyobraźnia.
Aby urozmaicić nasze lody możemy sięgnąć po najróżniejsze dodatki, które znajdą się w masie lodów w czasie ich tworzenia. Oto kilka propozycji:
1. Sosy i syropy
Dobrym sposobem na wzbogacenie smaku lodów jest dodanie do nich różnego rodzaju sosów czy polew. Takie jak czekoladowy, karmelowy, truskawkowy, możemy przygotować sami lub kupić w sklepie. Do lodów dolać możemy również syrop, prócz standardowych syropów z owoców sezonowych, truskawek czy malin, ciekawe będzie sięgnięcie po bardziej egzotyczne propozycje: syrop korzenny, anyżkowy, z owocu granatu.
2. Świeże owoce i musy owocowe
Są uniwersalnym i ponadczasowym doskonałym dodatkiem do lodów, o czym nikomu raczej nie trzeba przypominać. Musy owocowe wpłyną na sam smak lodowego kremu, a kawałki owoców urozmaicą jego konsystencję. Doskonały duet!
3. Orzechy i bakalie
Nerkowce, laskowe, włoskie, migdały, pistacje... wszystkie z nich możemy dodać do lodów, drobno posiekane lub w większych kawałkach. Sprawią że lody nabiorą nowego charakteru. Aby wydobyć z nich orzechowy aromat można je wcześniej uprażyć nieco na patelni. Także suszone i kandyzowane owoce mogą trafić do kremu, tak samo jak wiórki kokosowe.
4. „Dozwolone od lat 18...” - alkohole w lodach
Lody z procentem? Czemu nie, ale tylko dla dorosłych. Do lodów kawowych można dodać baileysa lub inny irish cream, doskonała będzie również kahlua. Z sorbetami komponować się będą najróżniejsze likiery cytrusowe. Zaskoczą was na pewno lody z dodatkiem szampana, a dla miłośników bardziej wytrawnych propozycji - martini. Musimy być przygotowani jednak na to, że alkohol spowoduje zmiękczenie konsystencji lodów.
5. Cukierki, draże i posypki
Kolorowe pastylki, czekoladowe draże, posypki, drobno zmielone cukierki takie jak np. kukułki, czy raczki, nawet miętusy, drobne kawałki krówek ciągutek – dzieci je pokochają. Fantastycznie prezentujące się i pyszne są dodane do lodów mini pianki marshmallow. Tysiące możliwości, każdy znajdzie coś dla siebie.
6. Przyprawy
Spróbujmy dodać do kodów różne przyprawy – cynamon, gałka muszkatołowa, imbir lub chili. Efekt może pozytywnie zaskoczyć. Nie bójmy się eksperymentować.
A Ty czego dodasz do swoich lodów?
Aby urozmaicić nasze lody możemy sięgnąć po najróżniejsze dodatki, które znajdą się w masie lodów w czasie ich tworzenia. Oto kilka propozycji:
1. Sosy i syropy
Dobrym sposobem na wzbogacenie smaku lodów jest dodanie do nich różnego rodzaju sosów czy polew. Takie jak czekoladowy, karmelowy, truskawkowy, możemy przygotować sami lub kupić w sklepie. Do lodów dolać możemy również syrop, prócz standardowych syropów z owoców sezonowych, truskawek czy malin, ciekawe będzie sięgnięcie po bardziej egzotyczne propozycje: syrop korzenny, anyżkowy, z owocu granatu.
2. Świeże owoce i musy owocowe
Są uniwersalnym i ponadczasowym doskonałym dodatkiem do lodów, o czym nikomu raczej nie trzeba przypominać. Musy owocowe wpłyną na sam smak lodowego kremu, a kawałki owoców urozmaicą jego konsystencję. Doskonały duet!
3. Orzechy i bakalie
Nerkowce, laskowe, włoskie, migdały, pistacje... wszystkie z nich możemy dodać do lodów, drobno posiekane lub w większych kawałkach. Sprawią że lody nabiorą nowego charakteru. Aby wydobyć z nich orzechowy aromat można je wcześniej uprażyć nieco na patelni. Także suszone i kandyzowane owoce mogą trafić do kremu, tak samo jak wiórki kokosowe.
4. „Dozwolone od lat 18...” - alkohole w lodach
Lody z procentem? Czemu nie, ale tylko dla dorosłych. Do lodów kawowych można dodać baileysa lub inny irish cream, doskonała będzie również kahlua. Z sorbetami komponować się będą najróżniejsze likiery cytrusowe. Zaskoczą was na pewno lody z dodatkiem szampana, a dla miłośników bardziej wytrawnych propozycji - martini. Musimy być przygotowani jednak na to, że alkohol spowoduje zmiękczenie konsystencji lodów.
5. Cukierki, draże i posypki
Kolorowe pastylki, czekoladowe draże, posypki, drobno zmielone cukierki takie jak np. kukułki, czy raczki, nawet miętusy, drobne kawałki krówek ciągutek – dzieci je pokochają. Fantastycznie prezentujące się i pyszne są dodane do lodów mini pianki marshmallow. Tysiące możliwości, każdy znajdzie coś dla siebie.
6. Przyprawy
Spróbujmy dodać do kodów różne przyprawy – cynamon, gałka muszkatołowa, imbir lub chili. Efekt może pozytywnie zaskoczyć. Nie bójmy się eksperymentować.
A Ty czego dodasz do swoich lodów?