Sorbety - orzeźwiające lody na upały

Sorbety to wspaniałe desery, które nie tylko ugaszą pragnienie i przyniosą ochłodę w ciepłe dni, ale będą też pięknym akcentem każdego posiłku.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Sorbety - orzeźwiające lody na upały
Lody z Azji

Sorbet to jedyny w swoim rodzaju deser lodowy i wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne! Sorbety przywędrowały do Europy z Azji, a dokładniej z okolic Iranu i Turcji, nosiły tam nazwę „szerbet” i w przeciwieństwie do tych znanych nam współcześnie, mogły zawierać jajka lub mleko. Od tamtych czasów powstała niezliczona ilość wariacji, smaków i receptur tego najwspanialszego deseru świata.

Jak to zrobić?

Wykonanie jest niezwykle proste i każdy będzie w stanie przyrządzić ten orzeźwiający smakołyk bez wielkiego wysiłku. Najlepiej wykorzystać lekko zmrożone owoce, wystarczy zmiksować je z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ważne, by pamiętać o mieszaniu masy mniej więcej co pół godziny.

     Sorbet malinowy wg Beatris Sorbet brzoskwiniowy

Zobacz przepisy na sorbet malinowy i sorbet brzoskwiniowy.

Opcjonalnie do naszego sorbetu możemy dodać nieco owocowego likieru, by zaakcentować jego smak.
Nie istnieją żadne ograniczenia jeśli chodzi o rodzaj owoców, których wolno użyć - możemy przygotować sorbety zarówno z kiwi, arbuza czy truskawek jak też pomarańczy, melona i porzeczek!

Ciekawym pomysłem podania takiego deseru, jest wypełnienie pucharka do lodów różnymi kolorami sorbetu- czerwonym, zielonym, żółtym. Bardziej wykwintnym rodzajem sorbetu jest taki, który przyrządzamy na bazie zaparzonej herbaty i białego wina (nie używamy w nim owoców - jedynie listki mięty i skrawki skórki cytrynowej), a po zamrożeniu miksujemy go ponownie, ale z ubitymi białkami.

      Sorbet rabarbarowo- pomarańczowy Zielony sorbet z melona, kiwi i mięty Sorbet truskawkowo-bananowy z miodem 
      Sorbet arbuzowo-truskawkowy z migdałami Sorbet gruszkowy Pijany arbuz

Polecamy przepisy na sorbety (górny rząd) Rabarbarowo-pomarańczowy, Zielony sorbet z melona, kiwi i mięty, oraz Truskawkowy-bananowy z miodem.

Dolny rząd - Sorbet arbuzowo-truskawkowy z migdałami, Sorbet gruszkowy i Pijany arbuz.

Eksperymentuj!

Sorbety są świetną podstawą do kulinarnych eksperymentów - możemy próbować różnych kombinacji owoców - łączyć je tak, by powstały niepowtarzalne smaki, bazową masę zakrapiać alkoholami - w tej roli spełni się zarówno likier cointreau, jak i wermut, a cukier zastępować miodem - możliwości nie sposób zliczyć i zależą tylko od naszej kreatywności i fantazji!

Więcej sorbetów, ale też innych lodów znajdziecie w kategorii desery lodowe! Smacznego i chłodnego!