Sorbety - orzeźwiające lody na upały

  • 2

Sorbety to wspaniałe desery, które nie tylko ugaszą pragnienie i przyniosą ochłodę w ciepłe dni, ale będą też pięknym akcentem każdego posiłku.

         
ocena: 3/5 głosów: 6
Sorbety - orzeźwiające lody na upały
Lody z Azji

Sorbet to jedyny w swoim rodzaju deser lodowy i wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne! Najpierw jednak, warto zapoznać się z odrobiną historii. Sorbety przywędrowały do Europy z Azji, a dokładniej z okolic Iranu i Turcji, nosiły tam nazwę „szerbet” i w przeciwieństwie do tych znanych nam współcześnie, mogły zawierać jajka lub mleko. Do Włoch przepis przywiózł znany podróżnik Marco Polo w drugiej połowie XIII w. Od tego czasu powstała niezliczona ilość wariacji, smaków i receptur tego najwspanialszego deseru świata.

Jak to zrobić?

Wykonanie jest niezwykle proste i każdy będzie w stanie przyrządzić ten orzeźwiający smakołyk bez wielkiego wysiłku. Najlepiej wykorzystać lekko zmrożone owoce, wystarczy zmiksować je z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ważne, by pamiętać o mieszaniu masy mniej więcej co pół godziny.
                  

                 sorbety

Opcjonalnie do naszego sorbetu możemy dodać nieco owocowego likieru, by zaakcentować jego smak.
Nie istnieją żadne ograniczenia jeśli chodzi o rodzaj owoców, których wolno użyć - możemy przygotować sorbety zarówno z kiwi, arbuza czy truskawek jak też pomarańczy, melona i porzeczek - na drodze stoi jedynie ich dostępność, choć zawsze możemy wykorzystać owoce mrożone.

Ciekawym pomysłem podania takiego deseru, jest wypełnienie pucharka do lodów różnymi kolorami sorbetu- czerwonym, zielonym, żółtym. Bardziej wykwintnym rodzajem sorbetu jest taki, który przyrządzamy na bazie zaparzonej herbaty i białego wina (nie używamy w nim owoców - jedynie listki mięty i skrawki skórki cytrynowej), a po zamrożeniu miksujemy go ponownie, ale z ubitymi białkami - przepis bardziej pracochłonny, jednak efekt zdaje się rekompensować czas spędzony na jego przyrządzaniu.

             sorbety

Eksperymentuj!
Sorbety są świetną podstawą do kulinarnych eksperymentów - możemy próbować różnych kombinacji owoców - łączyć je tak, by powstały niepowtarzalne smaki, bazową masę zakrapiać alkoholami - w tej roli spełni się zarówno likier cointreau, jak i wermut, a cukier zastępować miodem - możliwości nie sposób zliczyć i zależą tylko od naszej kreatywności i fantazji!

Zbliżają się bardzo gorące dni, więc warto przyrządzić małe zapasy tego chłodzącego przysmaku, by żaden upał nie był nam straszny.
Sorbet to wspaniała alternatywa dla lodów.  Sorbety nie zawierają tłuszczu bądź maja go bardzo mało. Początkowo sorbet składał się z wody i owoców. Ten pyszny i orzeźwiający deser doskonale nadaje się na lato.

sorbety
 
Sorbety są na pewno mnie tuczące niż lody. To, czy są zdrowsze podlega jednak dyskusji. Dlaczego? W tych kupowanych w sklepach sorbetach znajduje się dużo substancji, które nie są dla człowieka zdrowe i pożądane. To między innymi syrop glukozowy czy substancje smakowe. W niektórych sorbetach znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy. Najlepiej, kiedy kupuje się nie tylko sorbety, lecz także inne produkty, czytać ulotki. Syrop ten ma postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy. Sam nie ulega krystalizacji, ma bardzo niską lepkość oraz jest stabilny mikrobiologiczne. Wszystkie te właściwości powodują, że przemysł spożywczy stosuje go dużo częściej niż cukier.
 
Syrop glukozowo-fruktozowy powoduje chroniczną otyłość i szybkie tycie oraz zwiększa wystąpienie cukrzycy, może spowodować zaćmę cukrzycową i potęguje apetyt. Właśnie owo potęgowanie apetytu sprawia także, że chętnie dodaje się go do napojów czy innych produktów. 
 
Dlatego należy kupować sorbety, które tej substancji nie zawierają. Najlepiej zaś jest przygotować sorbety samodzielnie, w domu. Wtedy mamy pewność, co do nich dodajemy. Należy sporządzać go z soków i przecierów owocowych, z owoców i naturalnych składników. 
 
Sorbet z powodu swojej lekkości daje niesamowite orzeźwienie. Można go podać po obiedzie na deser. To idealny sposób na ochłodę. Najszybciej przyrządzić sorbet w ten sposób: zmiksować wszystkie składniki i włożyć masę do zamrażarki (trzeba wybrać sobie jakąś formę). Trzeba masę wyciągnąć odpowiednio szybko przed zjedzeniem, by zdążyła odtajeć. 
 

Kilka pomysłów naszych użytkowników na podanie sorbetów:

Sorbet arbuzowy

Sorbet miodowo-truskawkowy

Pomarańczowa rozkosz- sorbet Orancini

Sorbet z truskawek i awokado

Sorbet truskawkowy z ciasteczkami