Spragnieni odrobiny słońca i atmofsery hiszpańskich restauracji, a w dodatku z pustymi brzuchami udaliśmy się na warsztaty z szefem kuchni hiszpańskiej restauracji Casa Pablo w Warszawie. Przekraczając próg restauracji w magiczny sposób przenieśliśmy się w atmosferę kraju flamenco - zarówno właściciele, jak i szef kuchni - Gonzalo de Salas Smith, ale i wielu gości to Hiszpanie. Wiele to mówi o jakości serwowanych tam potraw.
My wraz z szefem kuchni przygotowaliśmy dwie klasyczne śniadaniowe propozycje:
Tortilla de patatas
- 1 kg ziemniaków
- 6 jaj (najlepiej z wolnego wybiegu)
- sól
- oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki o szerokości ok. 2-3mm. Ziemniaki posolić i smażyć na oliwie z oliwek. Smażyć na średnim ogniu w takiej ilości oleju, żeby zakrywał ziemniaki. Podczas smażenia ziemniaki należy zmiażdżyć, aż uzyskamy konsystencję zbliżoną do puree (ale wciąż z kawałkami ziemniaków) a następnie smażyć do momentu, aż nabiorą koloru i będą chrupiące. Odcedzić cały olej z ziemniaków i zostawić je do ostygnięcia.
Rozbić jaja, posolić i wymieszać z ziemniakami, które przed chwila smażyliśmy. Dodać dwie łyżki oliwy z oliwek na rozgrzaną patelnię i wylać na nią miksturę z jajek i ziemniaków. Po chwili smażenia mieszamy energicznie zawartość patelni i okładamy tak, aby nadać jej formę koła.
Kiedy jedna strona będzie wystarczająco wysmażona, za pomocą dużego talerza zakryć patelnię i przerzucić na druga. Tortille w podobny sposób zrzucamy z patelni na talerz, kiedy będzie już lekko brązowa. Jeśli lubimy dobrze wysmażone jajka, to możemy tortillę po usmażeniu włożyć na kilka chwil do piekarnika.
Tutaj znajdziecie więcej przepisów rodem z Hiszpanii >>>
Truflowe jajka w koszulce z grzybami i szynką Jamon Iberico
- 1 kg ulubionych grzybów (w zależności od sezonu)
- 4 jajka
- olej truflowy (albo oliwa z oliwek)
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone lub drobno posiekane
- 100 g szynki hiszpańskiej jamon iberico de bellota (lub podobną)
- oliwa
- sól
Pokroić grzyby na grubość ok. pół centymetra, posolić i smażyć na patelni na dużym ogniu do momentu uzyskania delikatnego, brązowego koloru.
Na drugiej patelni usmażyć czosnek na średnim ogniu, gdy będzie gotowy dodać Jamon de Iberico i smażyć przez dosłownie kilka sekund. Nie możemy za bardzo smażyć szynki, ponieważ zrobi się za słona.
Zawiń każde jajko z osobna z solą i łyżeczką oleju truflowego w folię w taki sposób, żeby nie zostało w środku powietrze, zawiąż supełek i gotuj w wodzie przez dokładnie 5 minut.
Serwując potrawę na talerzu kładziemy grzyby, polewamy czosnkiem oraz jamon, na wierzchu kładziemy jajka.
Tradycja, ale i kreatywność
Oprócz tradycyjnych hiszpańskich potraw w Casa Pablo spróbowaliśmy też kreatywnych potraw inspirowanych kuchnią hiszpańską - surowego tuńczyka z majonezem wasabi, carpaccio z przegrzebków i foie gras oraz jadalnej doniczki - wypełnionej sernikiem z koziego sera, marmoladą pomidorową i czekoladowymi strzelającymi w ustach kamykami.
Więcej informacji o restauracji Casa Pablo znajdziecie na fanpage'u i oficjalnej stronie >>>
My wraz z szefem kuchni przygotowaliśmy dwie klasyczne śniadaniowe propozycje:
Tortilla de patatas
- 1 kg ziemniaków
- 6 jaj (najlepiej z wolnego wybiegu)
- sól
- oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki o szerokości ok. 2-3mm. Ziemniaki posolić i smażyć na oliwie z oliwek. Smażyć na średnim ogniu w takiej ilości oleju, żeby zakrywał ziemniaki. Podczas smażenia ziemniaki należy zmiażdżyć, aż uzyskamy konsystencję zbliżoną do puree (ale wciąż z kawałkami ziemniaków) a następnie smażyć do momentu, aż nabiorą koloru i będą chrupiące. Odcedzić cały olej z ziemniaków i zostawić je do ostygnięcia.
Rozbić jaja, posolić i wymieszać z ziemniakami, które przed chwila smażyliśmy. Dodać dwie łyżki oliwy z oliwek na rozgrzaną patelnię i wylać na nią miksturę z jajek i ziemniaków. Po chwili smażenia mieszamy energicznie zawartość patelni i okładamy tak, aby nadać jej formę koła.
Kiedy jedna strona będzie wystarczająco wysmażona, za pomocą dużego talerza zakryć patelnię i przerzucić na druga. Tortille w podobny sposób zrzucamy z patelni na talerz, kiedy będzie już lekko brązowa. Jeśli lubimy dobrze wysmażone jajka, to możemy tortillę po usmażeniu włożyć na kilka chwil do piekarnika.
Tutaj znajdziecie więcej przepisów rodem z Hiszpanii >>>
Truflowe jajka w koszulce z grzybami i szynką Jamon Iberico
- 1 kg ulubionych grzybów (w zależności od sezonu)
- 4 jajka
- olej truflowy (albo oliwa z oliwek)
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone lub drobno posiekane
- 100 g szynki hiszpańskiej jamon iberico de bellota (lub podobną)
- oliwa
- sól
Pokroić grzyby na grubość ok. pół centymetra, posolić i smażyć na patelni na dużym ogniu do momentu uzyskania delikatnego, brązowego koloru.
Na drugiej patelni usmażyć czosnek na średnim ogniu, gdy będzie gotowy dodać Jamon de Iberico i smażyć przez dosłownie kilka sekund. Nie możemy za bardzo smażyć szynki, ponieważ zrobi się za słona.
Zawiń każde jajko z osobna z solą i łyżeczką oleju truflowego w folię w taki sposób, żeby nie zostało w środku powietrze, zawiąż supełek i gotuj w wodzie przez dokładnie 5 minut.
Serwując potrawę na talerzu kładziemy grzyby, polewamy czosnkiem oraz jamon, na wierzchu kładziemy jajka.
Tradycja, ale i kreatywność
Oprócz tradycyjnych hiszpańskich potraw w Casa Pablo spróbowaliśmy też kreatywnych potraw inspirowanych kuchnią hiszpańską - surowego tuńczyka z majonezem wasabi, carpaccio z przegrzebków i foie gras oraz jadalnej doniczki - wypełnionej sernikiem z koziego sera, marmoladą pomidorową i czekoladowymi strzelającymi w ustach kamykami.
Więcej informacji o restauracji Casa Pablo znajdziecie na fanpage'u i oficjalnej stronie >>>