Na patelnię albo do wysokiego garnka wsyp cukier i mieszając, podgrzewaj.
Cukier najpierw się rozpuści, pózniej zacznie brązowieć, a następnie czernieć (w międzyczasie potrafi zadymić całą kuchnię) - im ciemniejszy kolor, tym bardziej produkt będzie gorzki.
Gdy osiągniesz oczekiwany efekt, dodaj gorącą wodę. Wody powinno być mniej więcej 1,5 raza tyle, ile cukru.
Intensywnie mieszaj. Tak otrzymany karmel ma barwę brązową. Po ostygnięciu karmel przybiera postać szklistą i może być używany do dekoracji potraw.
Cukier najpierw się rozpuści, pózniej zacznie brązowieć, a następnie czernieć (w międzyczasie potrafi zadymić całą kuchnię) - im ciemniejszy kolor, tym bardziej produkt będzie gorzki.
Gdy osiągniesz oczekiwany efekt, dodaj gorącą wodę. Wody powinno być mniej więcej 1,5 raza tyle, ile cukru.
Intensywnie mieszaj. Tak otrzymany karmel ma barwę brązową. Po ostygnięciu karmel przybiera postać szklistą i może być używany do dekoracji potraw.