Kalarepa jedzona na surowo to bogate źródło witaminy C, błonnika, żelaza i innych wartości odżywczych. Działa bakteriobójczo, przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych i oczyszcza organizm z toksyn.
Surówka z kalarepy jest tania, szybka i prosta w przygotowaniu. Doskonale sprawdza się jako smakowite uzupełnienie dania obiadowego. Można ją podawać do dań z ryb czy mięsa. Jak ją zrobić?
Surówka z kalarepy – przepis
Składniki:
Kalarepa – właściwości
Warto jeść kalarepę pod różnymi postaciami. Jest to warzywo, które doskonale wpływa na odporność, zwalcza bakterie i grzyby, a także poprawia wzrok. Kalarepa jest niskokaloryczna, za to bogata w witaminy i minerały, dlatego poleca się ją osobom będącym na diecie odchudzającej, jak również chorym na cukrzycę.
Surówka z kalarepy jest tania, szybka i prosta w przygotowaniu. Doskonale sprawdza się jako smakowite uzupełnienie dania obiadowego. Można ją podawać do dań z ryb czy mięsa. Jak ją zrobić?
Surówka z kalarepy – przepis
Składniki:
- Kalarepa - 1 sztuka
- Jabłko - 1 sztuka
- Marchewka - 1 duża lub 2 mniejsze
- Majonez - 1 łyżka
- Jogurt - 1 łyżka (może być grecki)
- Sok z połówki z cytryny
- Koperek
-
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Obierz marchew, jabłko i kalarepę.
- Zetrzyj składniki na tarce o grubych oczkach
- Skrop starte warzywa i jabłko sokiem z cytryny
- Wsyp koperek, wymieszaj
- Dodaj majonez i jogurt
- Przypraw solą i pieprzem do smaku
Kalarepa – właściwości
Warto jeść kalarepę pod różnymi postaciami. Jest to warzywo, które doskonale wpływa na odporność, zwalcza bakterie i grzyby, a także poprawia wzrok. Kalarepa jest niskokaloryczna, za to bogata w witaminy i minerały, dlatego poleca się ją osobom będącym na diecie odchudzającej, jak również chorym na cukrzycę.