Składniki potrzebne do zrobienia lukru to:
1 białko,
1,5 szklanki cukru pudru,
5 kropli soku z cytryny.
Jako dobrze jak wcześniej sparzymy wrzątkiem, by pozbyć się salmonella. Później nasz lukier już nie będzie poddawany żadnej obróbce dlatego trzeba je sparzyć wodą powyżej 70 stopni. Oddzielone białko od żółtka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę nam się ubije dosypujemy po trochu cukru pudru i miksujemy cały czas.
Cukier puder musi być przesiany by nie miał żadnych grudek. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Lukier musi być bardzo gęsty i idealnie biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Taki lukier umieszczamy w szprycy, którą sami możemy zrobić z papieru do pieczenia. Możemy do lukru dodać barwniki spożywcze w celu zagęszczenia. Niektórzy także dodaję sok z buraka, aby otrzymać lukier w kolorze buraczanym.
Jak zrobić szprycę?
Potrzebny nam będzie kawałek papieru do pieczenia w kształcie kwadratu. Papier składamy w trójkąt. Następnie łapiemy za środek najdłuższego boku trójkąta lewą ręką. Natomiast prawą ręką zwijamy w tutkę na środka trójkąta (tak jak na zdjęciu). Tak samo zwijamy drugą część trójkąta. Do powstałej tutki wkładamy łyżką lukier, zamykamy od góry i odcinamy na samym dole koniec. Najlepiej jest to zrobić ostrymi nożyczkami. Wielkość dziurki zależeć będzie od tego jaka będzie ilość i grubość wyciskanego lukru. Najlepiej odciąć mały kawałeczek i jeśli będzie za mały to stopniowo docinać, aż uzyskamy odpowiednią grubość. Lukier możemy także zrobić z cukru pudru i gorącej wody, jednak taki lukier nie nadaje się do dekoracji pierniczków - bardziej do dekorowania ciast, takich jak makowce czy babki świąteczne, oraz serniki.
Zobacz przepisy na ciasteczka >>>
1 białko,
1,5 szklanki cukru pudru,
5 kropli soku z cytryny.
Jako dobrze jak wcześniej sparzymy wrzątkiem, by pozbyć się salmonella. Później nasz lukier już nie będzie poddawany żadnej obróbce dlatego trzeba je sparzyć wodą powyżej 70 stopni. Oddzielone białko od żółtka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę nam się ubije dosypujemy po trochu cukru pudru i miksujemy cały czas.
Cukier puder musi być przesiany by nie miał żadnych grudek. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Lukier musi być bardzo gęsty i idealnie biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Taki lukier umieszczamy w szprycy, którą sami możemy zrobić z papieru do pieczenia. Możemy do lukru dodać barwniki spożywcze w celu zagęszczenia. Niektórzy także dodaję sok z buraka, aby otrzymać lukier w kolorze buraczanym.
Jak zrobić szprycę?
Potrzebny nam będzie kawałek papieru do pieczenia w kształcie kwadratu. Papier składamy w trójkąt. Następnie łapiemy za środek najdłuższego boku trójkąta lewą ręką. Natomiast prawą ręką zwijamy w tutkę na środka trójkąta (tak jak na zdjęciu). Tak samo zwijamy drugą część trójkąta. Do powstałej tutki wkładamy łyżką lukier, zamykamy od góry i odcinamy na samym dole koniec. Najlepiej jest to zrobić ostrymi nożyczkami. Wielkość dziurki zależeć będzie od tego jaka będzie ilość i grubość wyciskanego lukru. Najlepiej odciąć mały kawałeczek i jeśli będzie za mały to stopniowo docinać, aż uzyskamy odpowiednią grubość. Lukier możemy także zrobić z cukru pudru i gorącej wody, jednak taki lukier nie nadaje się do dekoracji pierniczków - bardziej do dekorowania ciast, takich jak makowce czy babki świąteczne, oraz serniki.
Zobacz przepisy na ciasteczka >>>
Nina W.
weronikaS