Lukry i polewy - bez nich nie ma Świąt

Jak je zrobić, aby udekorowane nimi ciasta świąteczne były pyszne i nabrały blasku? Zobacz porady i przepisy.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Lukry i polewy - bez nich nie ma Świąt
Świąteczne wypieki będą smaczniejsze, nabiorą blasku i dłużej zachowają świeżość jeśli je polukrujemy lub polejemy polewą . W sklepach co prawda masa gotowych polew i lukrów, ale chyba mało która może równać się z tymi domowej roboty.

Lukry i pomady wodne stosuje się do ciastek drożdżowych jabłeczników, makowców i serników. Najlepiej nanosić je pędzlem na gorące dopiero co wyjęte z piekarnika wypieki.Jeśli chcemy polukrować ciasto wystudzone, musimy podgrzać glazurę do temp 50-60*C.

Polewy cukrowo-białkowe są nietrwałe, nadaję się więc do glazurowania wypieków, których nie można długo przechowywać. Polewy te dość szybko tężeją, nakładamy je więc zaraz po utarciu.

Przepis na najprostrzy lukier:

25 dag cukru pudru
2-3 łyżki wody
2-3 łyżki soku z cytryny

Składniki ucierać razem, aż masa uzyska gładką konsystencję zamiast wody można wziąć sok owocowy kakao lub kawę. Lukier ten znakomicie nadaje się do ciast drożdżowych.

Polewa czekoladowa:

10 dag gorzkiej czekolady
2 dag masła
50 ml mleka lub śmietany kremówki

Czekoladę i masło włożyć do rondelka,ustawić na garnku z wrzącą wodą ,wlać mleko lub śmietankę i mieszać aż składniki się rozpuszczą .Gorącą polewę rozsmarować na cieście np na serniczku.

Lukier cytrynowy:

30 dag cukru pudru
2 białka sok z 2 cytryn

Białka utrzeć z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym .Dobrze utarty lukier powinien być biały.