Zróbmy sobie żelki
Przygotowywane w domu żelki smakują i prezentują się fantastycznie! Wasze dzieci uwielbiają ten rodzaj słodkości? Koniecznie zróbcie je wspólnie - będzie to świetny sposób na spędzenie czasu razem. Takie kucharzenie to również okazja by nauczyć pociechy kreatywności! Czego potrzebujemy do stworzenia barwnych, rozpływających się w ustach żelek?
Niezbędne okażą się: 150 ml wybranego przez siebie, domowego soku owocowego, 7 łyżeczek żelatyny w proszku lub w listkach, 1,5 łyżki prawdziwego miodu (zastąpić go można słodzikiem, syropem klonowym bądź syropem z agawy) oraz odrobina soku z cytryny (ok. 1 łyżki).
Pracę zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny. W tym celu wsypujemy ją do niewielkiego rondelka, zalewamy wybranym przez siebie sokiem i odstawiamy na kilkanaście minut do napęcznienia.
Po tym czasie do soku dodajemy miód oraz sok z cytryny, a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny i wymieszania wszystkich składników (uważajcie by nie zagotować mieszanki!).
Powstały płyn przelewamy do foremki (najlepiej silikonowej), pozostawiamy do ostygnięcia, a potem przekładamy do lodówki by żelki całkowicie stężały.
Uwaga! Jeśli nie posiadacie w domu foremki, w której moglibyście przygotować żelki, śmiało wykorzystać możecie do tego celu stare opakowanie po bombonierce lub użyć torebek na lód. Świetnym rozwiązaniem okaże się też wylanie płynu na formę do ciasta, schodzenie, a następnie pokrojenie nożem w kwadraciki!
Fot. Fotolia
Historia żelek
Choć żelki są jednymi z najpopularniejszych słodyczy świata, niewiele osób wie skąd się wywodzą i jaka jest ich historia. Jak mówią źródła historyczne, smakołyki te po raz pierwszy ujrzały światło dzienne w XIX wieku, kiedy to połączono cukier z żywicą pewnego drzewa akacjowego (tzw. gumą arabską). Po ich podgrzaniu i dodaniu świeżych owoców powstała gęsta masa przypominająca dzisiejsze żelki.
Po tym odkryciu, za masową produkcję żelek zabrali się Niemcy, którzy do dziś wytwarzają ich całe tony! Do sukcesu szczególnie przyczynił się cukiernik Hans Riegel - właściciel znanej na całym świecie firmy Haribo, który nadał jej nazwę od pierwszych liter swojego imienia, nazwiska i rodzinnego miasta: Hans Riegel Bonn.To właśnie on po raz pierwszy do wytwarzania żelek zaczął wykorzystywać żelatynę wieprzową, a zainspirowany niedźwiedziami, tworzył słodycze przypominające właśnie te zwierzęta!
Czy żelki są zdrowe?
Zrobione w domowych warunkach żelki, nie dość, że są smakowite to jeszcze zdrowe! Przygotowane w taki sposób doskonale orzeźwią, ugaszą pragnienie w upalny dzień, a także dodadzą witamin i wartości odżywczych. Jakich?
Ilość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji, uzależniona jest od wykorzystywanych składników. Soki będące bazą żelek są źródłem witamin C, A, B (w przypadku wykorzystania soku z winogron, arbuza lub melona) oraz K. Domowe napoje owocowe kryją też w sobie mnóstwo potasu, fosforu, żelaza, magnezu, a nawet jodu!
Fot. Fotolia
Miód dodający słodyczy naszym kolorowym deserom to z kolei naturalny specyfik wzmacniający serce, hamujący miażdżycę, leczący schorzenia wątroby i dróg żółciowych, a także pomagający w przeziębieniach, stanach osłabienia czy bezsenności!
Z czego jeszcze zrobić żelki?
Pomysłów na przygotowanie domowych żelek jest cała masa. Jak już wiecie zrobić je można z soków owocowych - czy na nich kończy się przygoda z żelkami? Nic podobnego!
Barwne i pełne smaku domowe żelki zrobić można bowiem z najróżniejszych herbat: owocowych, zielonych, ziołowych (miętowa, rumiankowa czy z kwiatu lipy). Przysmaki te zrobicie też na bazie odgazowanej coli, oranżady, a nawet zakupionej w sklepie galaretki instant, którą w sproszkowanej postaci użyć możecie też do obsypania lepkich żelek!
Fot. Fotolia
Jakie są ulubione desery Waszych dzieci? Przygotowywaliście kiedyś żelki w domu, czy wybieracie zawsze te kupne? Czekamy na Wasze komentarze!
Przygotowywane w domu żelki smakują i prezentują się fantastycznie! Wasze dzieci uwielbiają ten rodzaj słodkości? Koniecznie zróbcie je wspólnie - będzie to świetny sposób na spędzenie czasu razem. Takie kucharzenie to również okazja by nauczyć pociechy kreatywności! Czego potrzebujemy do stworzenia barwnych, rozpływających się w ustach żelek?
Niezbędne okażą się: 150 ml wybranego przez siebie, domowego soku owocowego, 7 łyżeczek żelatyny w proszku lub w listkach, 1,5 łyżki prawdziwego miodu (zastąpić go można słodzikiem, syropem klonowym bądź syropem z agawy) oraz odrobina soku z cytryny (ok. 1 łyżki).
Pracę zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny. W tym celu wsypujemy ją do niewielkiego rondelka, zalewamy wybranym przez siebie sokiem i odstawiamy na kilkanaście minut do napęcznienia.
Po tym czasie do soku dodajemy miód oraz sok z cytryny, a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny i wymieszania wszystkich składników (uważajcie by nie zagotować mieszanki!).
Powstały płyn przelewamy do foremki (najlepiej silikonowej), pozostawiamy do ostygnięcia, a potem przekładamy do lodówki by żelki całkowicie stężały.
Uwaga! Jeśli nie posiadacie w domu foremki, w której moglibyście przygotować żelki, śmiało wykorzystać możecie do tego celu stare opakowanie po bombonierce lub użyć torebek na lód. Świetnym rozwiązaniem okaże się też wylanie płynu na formę do ciasta, schodzenie, a następnie pokrojenie nożem w kwadraciki!
Fot. Fotolia
Historia żelek
Choć żelki są jednymi z najpopularniejszych słodyczy świata, niewiele osób wie skąd się wywodzą i jaka jest ich historia. Jak mówią źródła historyczne, smakołyki te po raz pierwszy ujrzały światło dzienne w XIX wieku, kiedy to połączono cukier z żywicą pewnego drzewa akacjowego (tzw. gumą arabską). Po ich podgrzaniu i dodaniu świeżych owoców powstała gęsta masa przypominająca dzisiejsze żelki.
Po tym odkryciu, za masową produkcję żelek zabrali się Niemcy, którzy do dziś wytwarzają ich całe tony! Do sukcesu szczególnie przyczynił się cukiernik Hans Riegel - właściciel znanej na całym świecie firmy Haribo, który nadał jej nazwę od pierwszych liter swojego imienia, nazwiska i rodzinnego miasta: Hans Riegel Bonn.To właśnie on po raz pierwszy do wytwarzania żelek zaczął wykorzystywać żelatynę wieprzową, a zainspirowany niedźwiedziami, tworzył słodycze przypominające właśnie te zwierzęta!
Czy żelki są zdrowe?
Zrobione w domowych warunkach żelki, nie dość, że są smakowite to jeszcze zdrowe! Przygotowane w taki sposób doskonale orzeźwią, ugaszą pragnienie w upalny dzień, a także dodadzą witamin i wartości odżywczych. Jakich?
Ilość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji, uzależniona jest od wykorzystywanych składników. Soki będące bazą żelek są źródłem witamin C, A, B (w przypadku wykorzystania soku z winogron, arbuza lub melona) oraz K. Domowe napoje owocowe kryją też w sobie mnóstwo potasu, fosforu, żelaza, magnezu, a nawet jodu!
Fot. Fotolia
Miód dodający słodyczy naszym kolorowym deserom to z kolei naturalny specyfik wzmacniający serce, hamujący miażdżycę, leczący schorzenia wątroby i dróg żółciowych, a także pomagający w przeziębieniach, stanach osłabienia czy bezsenności!
Z czego jeszcze zrobić żelki?
Pomysłów na przygotowanie domowych żelek jest cała masa. Jak już wiecie zrobić je można z soków owocowych - czy na nich kończy się przygoda z żelkami? Nic podobnego!
Barwne i pełne smaku domowe żelki zrobić można bowiem z najróżniejszych herbat: owocowych, zielonych, ziołowych (miętowa, rumiankowa czy z kwiatu lipy). Przysmaki te zrobicie też na bazie odgazowanej coli, oranżady, a nawet zakupionej w sklepie galaretki instant, którą w sproszkowanej postaci użyć możecie też do obsypania lepkich żelek!
Fot. Fotolia
Jakie są ulubione desery Waszych dzieci? Przygotowywaliście kiedyś żelki w domu, czy wybieracie zawsze te kupne? Czekamy na Wasze komentarze!
SylaUla
Jagodowa