Dla wielu zapach gotowanego syropu kojarzy się z dzieciństwem. Wiele mam i babć gotowało je z malin, aronii i porzeczek, sprawiając, że w całym domu unosił się cudowny owocowy aromat. Sprawdź jak zrobić syrop malinowy domowym sposobem!
Jak zrobić syrop malinowy?
Doskonały na przeziębienie, działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Każdy choć raz leczył się przy pomocy tego specyfiku. Zobacz, jak go zrobić!
1. Przygotuj: 1 kg malin, 0,5 szklanki wody, 0,5 kg cukru. Dla wzmocnienia aromatu: kilka liści melisy.
2. Maliny oczyść, przebierz i wrzuć do garnka a następnie zalej wodą. Dodaj posiekane liście melisy i całość gotuj przez 15-20 minut aż owoce zaczną się rozpadać.
3. Sok przecedź przez gęste sito, odciskając mocno owoce. Jeśli lubisz syropy z kawałkami owoców - wrzuć maliny z powrotem do syropu. Jeśli wolisz klarowne - pozostały miąższ wykorzystaj do dżemów lub ciast.
4. Sok ponownie wlej do garnka, dodaj cukier i gotuj do momentu, aż syrop zacznie gęstnieć. Przelej go do butelek lub słoików i, jeśli jest to wymagane, przełóż je do garnka i pasteryzuj przez 15-30 minut. Gotowe!
Fot. Fotolia
Z czego zrobić syrop?
Syropy owocowe można przygotowywać nie tylko z malin i melisy. Możliwości jest sporo, zarówno jeśli brać pod uwagę różne gatunki owoców, jak i przypraw. Zobacz, z czego możesz przyrządzić pyszny syrop na zimę (i nie tylko)!
Nie wiesz z jakich owoców można przygotować syrop? To proste - prawie ze wszystkich. Najlepiej do tego celu nadają się owoce o dużej ilości soczystego miąższu, takie jak maliny, jeżyny, aronie, wiśnie czy brzoskwinie. Nie oznacza to jednak, że nie możesz przygotować syropu z bananów, kiwi czy daktyli.
Po prostu proces tworzenia będzie wymagał nieco więcej wody i znacznie mniej cukru. Najpopularniejsze są naturalnie syropy z jagód, żurawiny oraz dzikiej róży. Możesz także pokusić się o przygotowanie tych przetworów ze śliwek, limonek czy pomarańczy.
Owoce nie muszą występować pojedynczo - coraz popularniejsze są połączenia. I tak możesz przetestować jak smakuje syrop malinowo-cytrynowy czy też truskawkowo-rabarbarowy.
Ciekawym pomysłem jest zmieszanie ze sobą brzoskwini, mango i pomarańczy - całość wyjdzie mocno orzeźwiająca, a jednocześnie odpowiednio słodka. Z tradycyjnych smaków wypróbuj również połączenia jeżyn z malinami i aronią. To smak, którego nie da się zapomnieć!
A co powiesz na dodatki? Dzięki nim syrop może nie tylko zyskać na walorach smakowych, lecz również wzbogacić się o cenne składniki prozdrowotne. Sprawdź połączenie wiśni i cynamonu, zakochaj się w zestawie cytrynowo-imbirowym oraz nie przechodź obojętnie obok połączenia śliwki z kardamonem.
Jeśli poszukujesz czegoś uspokajającego - dodaj do syropów liście melisy lub szyszki chmielu. W przypadku, gdy z kolei brakuje Ci energii - sięgnij po żeń-szeń, rozmaryn czy dziurawiec. W ten sposób zaopatrzysz się nie tylko w pyszne syropy, lecz również spory zapas domowych specyfików na różne bolączki.
Czy u Was w domu przygotowuje się syropy owocowe na jesień i zimę? Macie swoje ulubione smaki, bez których nie wyobrażacie sobie zapasów na zimę? A może wykorzystujecie syropy do specjalnych dań i deserów? Dajcie znać w komentarzach!
Jak zrobić syrop malinowy?
Doskonały na przeziębienie, działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Każdy choć raz leczył się przy pomocy tego specyfiku. Zobacz, jak go zrobić!
1. Przygotuj: 1 kg malin, 0,5 szklanki wody, 0,5 kg cukru. Dla wzmocnienia aromatu: kilka liści melisy.
2. Maliny oczyść, przebierz i wrzuć do garnka a następnie zalej wodą. Dodaj posiekane liście melisy i całość gotuj przez 15-20 minut aż owoce zaczną się rozpadać.
3. Sok przecedź przez gęste sito, odciskając mocno owoce. Jeśli lubisz syropy z kawałkami owoców - wrzuć maliny z powrotem do syropu. Jeśli wolisz klarowne - pozostały miąższ wykorzystaj do dżemów lub ciast.
4. Sok ponownie wlej do garnka, dodaj cukier i gotuj do momentu, aż syrop zacznie gęstnieć. Przelej go do butelek lub słoików i, jeśli jest to wymagane, przełóż je do garnka i pasteryzuj przez 15-30 minut. Gotowe!
Fot. Fotolia
Z czego zrobić syrop?
Syropy owocowe można przygotowywać nie tylko z malin i melisy. Możliwości jest sporo, zarówno jeśli brać pod uwagę różne gatunki owoców, jak i przypraw. Zobacz, z czego możesz przyrządzić pyszny syrop na zimę (i nie tylko)!
Nie wiesz z jakich owoców można przygotować syrop? To proste - prawie ze wszystkich. Najlepiej do tego celu nadają się owoce o dużej ilości soczystego miąższu, takie jak maliny, jeżyny, aronie, wiśnie czy brzoskwinie. Nie oznacza to jednak, że nie możesz przygotować syropu z bananów, kiwi czy daktyli.
Po prostu proces tworzenia będzie wymagał nieco więcej wody i znacznie mniej cukru. Najpopularniejsze są naturalnie syropy z jagód, żurawiny oraz dzikiej róży. Możesz także pokusić się o przygotowanie tych przetworów ze śliwek, limonek czy pomarańczy.
Owoce nie muszą występować pojedynczo - coraz popularniejsze są połączenia. I tak możesz przetestować jak smakuje syrop malinowo-cytrynowy czy też truskawkowo-rabarbarowy.
Ciekawym pomysłem jest zmieszanie ze sobą brzoskwini, mango i pomarańczy - całość wyjdzie mocno orzeźwiająca, a jednocześnie odpowiednio słodka. Z tradycyjnych smaków wypróbuj również połączenia jeżyn z malinami i aronią. To smak, którego nie da się zapomnieć!
A co powiesz na dodatki? Dzięki nim syrop może nie tylko zyskać na walorach smakowych, lecz również wzbogacić się o cenne składniki prozdrowotne. Sprawdź połączenie wiśni i cynamonu, zakochaj się w zestawie cytrynowo-imbirowym oraz nie przechodź obojętnie obok połączenia śliwki z kardamonem.
Jeśli poszukujesz czegoś uspokajającego - dodaj do syropów liście melisy lub szyszki chmielu. W przypadku, gdy z kolei brakuje Ci energii - sięgnij po żeń-szeń, rozmaryn czy dziurawiec. W ten sposób zaopatrzysz się nie tylko w pyszne syropy, lecz również spory zapas domowych specyfików na różne bolączki.
Czy u Was w domu przygotowuje się syropy owocowe na jesień i zimę? Macie swoje ulubione smaki, bez których nie wyobrażacie sobie zapasów na zimę? A może wykorzystujecie syropy do specjalnych dań i deserów? Dajcie znać w komentarzach!
Weronika91