Jakie będą najważniejsze trendy kulinarne w 2014 roku?

Przeczytajcie co zdaniem ekspertów będzie dominować w naszym menu w najbliższych miesiącach i latach!

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Jakie będą najważniejsze trendy kulinarne w 2014 roku?
fot. Trendy w Smakach 2014
Publikowany raz w roku raport ekspertów McCormick i Kamis opisuje pięć najważniejszych trendów kulinarnych oraz kilkanaście smaków, które mają szansę zdobyć ogromną popularność wśród konsumentów w nadchodzących latach.

Nowe trendy i dodatki kulinarne uwzględnione w raporcie Trendy w Smakach 2014 są zapowiedzią tego, co będzie dominować w menu na całym świecie w najbliższych miesiącach:

5 najważniejszych trendów

- Obsesja chili: miłośnicy jedzenia na całym świecie poszukują mocnych smakowych wrażeń.

- Masala na nowo: nareszcie nadeszło 5 minut kuchni indyjskiej – koniec z ograniczającą tradycją, czas na interpretacje na miarę nowoczesności.

- Kompaktowość w kuchni: entuzjaści gotowania w miejskich kuchniach udowadniają, że w małych przestrzeniach również można wyczarować wielkie smaki, wykorzystując do maksimum dostępne zasoby.

- Meksykańska ofensywa: meksykańskie potrawy i składniki zdobywają światowe stoły – w każdym zakątku świata konsumenci odkrywają nowe aspekty tych smacznych, a jednocześnie zwyczajnych potraw.

- Brazylia wchodzi do gry: uwaga świata kieruje się coraz częściej w stronę kuchni brazylijskiej, a to z powodu uosabianych przez nią kuszących połączeń wpływów globalnych i narodowych.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/02/27/img9IxgV5.jpg https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/02/27/imgOpFTEb.jpg

5 najważniejszych dodatków smakowych

- Aji Amarillo: pikantne żółte chili z Peru o odważnym, owocowym smaku.

- Kaszmirska masala: często domowej roboty mieszanka przypraw z Indii Północnych, w której skład wchodzi kumin, kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki i imbir.

- Herbata: już nie tylko do popijania – ten naturalny składnik coraz częściej stosowany jest w mieszankach przypraw, bulionach i marynatach.

- Sos chamoy: to wyjątkowe połączenie przypraw pochodzące z Meksyku, sos sporządzony z moreli, limonek, chili i przypraw zdobywa coraz większą popularność w USA.

- Mąka z manioku: znana też po prostu jako maniok lub tapioka – bezglutenowa alternatywa dla zwykłej mąki, a zarazem podstawowy produkt kuchni brazylijskiej, ceniona za różnorodność zastosowań.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/02/27/imgYDUbue.jpg https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/02/27/imgxik798.jpg