Sekrety idealnego falafela
Falafel to danie kuchni arabskiej, które często gości w menu wegan i wegetarian. To zasługa ciecierzycy, która jest jednym ze składników potrawy; dzięki niej danie jest bogate w białko i stanowi doskonałą alternatywę dla dań mięsnych. Zamiast ciecierzycy do przygotowania potrawy można również użyć bobu lub zmieszać oba składniki pół na pół.
Podany z dodatkami falafel stanowi sycące danie, które na długo zaspokaja głód. Z powodzeniem sprawdzi się również jako przekąska na piknik, grilla czy jako potrawa na wynos - do pracy lub szkoły!
Ciecierzyca zwana cieciorką lub grochem włoskim to skarbnica białka oraz witamin. Obniża ciśnienie krwi i sprzyja odchudzaniu. Ogromną zaletą włoskiego grochu jest również fakt, iż jest to produkt bezglutenowy.
Zdjęcie: Fotolia
Sekretem pysznego falafela jest ciecierzyca. Nie gotujmy jej ani nie kupujmy gotowej w puszce. Do przygotowania tej potrawy najlepsza będzie surowa, moczona w zimnej wodzie przez całą noc.
Kolejnym istotnym składnikiem, o którym należy pamiętać jest soda oczyszczona. Jej odrobina dodana do namoczonej przez noc ciecierzycy sprawi, że kuleczki będą bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach.
Ciecierzycę po całonocnym moczeniu w zimnej wodzie należy zmielić w maszynce do mielenia. Jeśli nie posiadamy maszynki możemy użyć blendera. Konsystencja masy po zmieleniu powinna być gładka, bez grudek.
Przyprawy i zioła dodawane do falafela odgrywają ważną rolę, to one nadają daniu wyrazisty smak i zapach. Przyprawiając danie warto sięgnąć po cebulę, czosnek, kolendrę, pieprz czarny i kolorowy, sól, ostrą i słodką paprykę, kmin, pietruszkę, kardamon lub cynamon. Nie wolno także zapominać o soku z cytryny. Można również dodać drobno startą na tarce marchewkę.
Uformowane na kształt orzecha włoskiego falafele smażymy na patelni na gorącym oleju rzepakowym stosunkowo krótko, około 2-3 minut. Zarumienione na złoty kolor kuleczki odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy!
Zdjęcie: Fotolia
Z czym podawać falafel?
Najlepiej będzie smakował podany z hummusem, chlebkiem pita, sałatką, ryżem lub kaszą. Sprawdźcie jak smakują falafele z ciecierzycy z odrobiną wędzonej papryki. Podane z chlebkiem pita i hummusem nie mają sobie równych!
Sałatka z falafelami jest świetną propozycją na lunch do pracy lub szkoły. Danie przygotujesz szybko i prosto. Falafele bardzo aromatyczne z dodatkiem marchewki to propozycja dla osób, które lubią dania, w których czuć przyprawy i zioła.
Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do przygotowania domowego falafela. Jesteśmy ciekawi, z jakimi dodatkami go podacie? Czekamy na Wasze przepisy, które nagrodzimy cennymi wirtualami!
Falafel to danie kuchni arabskiej, które często gości w menu wegan i wegetarian. To zasługa ciecierzycy, która jest jednym ze składników potrawy; dzięki niej danie jest bogate w białko i stanowi doskonałą alternatywę dla dań mięsnych. Zamiast ciecierzycy do przygotowania potrawy można również użyć bobu lub zmieszać oba składniki pół na pół.
Podany z dodatkami falafel stanowi sycące danie, które na długo zaspokaja głód. Z powodzeniem sprawdzi się również jako przekąska na piknik, grilla czy jako potrawa na wynos - do pracy lub szkoły!
Ciecierzyca zwana cieciorką lub grochem włoskim to skarbnica białka oraz witamin. Obniża ciśnienie krwi i sprzyja odchudzaniu. Ogromną zaletą włoskiego grochu jest również fakt, iż jest to produkt bezglutenowy.
Zdjęcie: Fotolia
Sekretem pysznego falafela jest ciecierzyca. Nie gotujmy jej ani nie kupujmy gotowej w puszce. Do przygotowania tej potrawy najlepsza będzie surowa, moczona w zimnej wodzie przez całą noc.
Kolejnym istotnym składnikiem, o którym należy pamiętać jest soda oczyszczona. Jej odrobina dodana do namoczonej przez noc ciecierzycy sprawi, że kuleczki będą bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach.
Ciecierzycę po całonocnym moczeniu w zimnej wodzie należy zmielić w maszynce do mielenia. Jeśli nie posiadamy maszynki możemy użyć blendera. Konsystencja masy po zmieleniu powinna być gładka, bez grudek.
Przyprawy i zioła dodawane do falafela odgrywają ważną rolę, to one nadają daniu wyrazisty smak i zapach. Przyprawiając danie warto sięgnąć po cebulę, czosnek, kolendrę, pieprz czarny i kolorowy, sól, ostrą i słodką paprykę, kmin, pietruszkę, kardamon lub cynamon. Nie wolno także zapominać o soku z cytryny. Można również dodać drobno startą na tarce marchewkę.
Uformowane na kształt orzecha włoskiego falafele smażymy na patelni na gorącym oleju rzepakowym stosunkowo krótko, około 2-3 minut. Zarumienione na złoty kolor kuleczki odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy!
Zdjęcie: Fotolia
Z czym podawać falafel?
Najlepiej będzie smakował podany z hummusem, chlebkiem pita, sałatką, ryżem lub kaszą. Sprawdźcie jak smakują falafele z ciecierzycy z odrobiną wędzonej papryki. Podane z chlebkiem pita i hummusem nie mają sobie równych!
Sałatka z falafelami jest świetną propozycją na lunch do pracy lub szkoły. Danie przygotujesz szybko i prosto. Falafele bardzo aromatyczne z dodatkiem marchewki to propozycja dla osób, które lubią dania, w których czuć przyprawy i zioła.
Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do przygotowania domowego falafela. Jesteśmy ciekawi, z jakimi dodatkami go podacie? Czekamy na Wasze przepisy, które nagrodzimy cennymi wirtualami!