Wielkimi krokami zbliża się czas świąt Bożego Narodzenia. Każdemu ten okres może kojarzyć się z czymś innym, ale niewątpliwie jednym z ważniejszych elementów, jeśli nie najważniejszym, są świąteczne potrawy. Z kolei ich nieodłączną częścią są przepyszne łakocie.
W święta jedzą wszyscy, dlaczego więc my mielibyśmy sobie odmawiać?
Tym bardziej, gdy na stole nie można opędzić się od pyszności. Każda pani domu może przygotować na święta swój specjał, jednak niektóre ciasta Polacy upodobali sobie bardziej niż pozostałe.
Wypieki obowiązkowe
W tym miejscu nie można zacząć od makowca, ciasta kojarzonego z Wigilią w takim samym stopniu jak karp czy barszcz z uszkami. Makowiec królewski, z serem, czy z biszkoptem, a może tradycyjna strucla makowa z dużą ilością maku, rodzynek i śnieżnobiałej polewy? Nie ulega wątpliwości, że makowiec na wigilijnym stole musi się pojawić, o czym świadczy też szeroki wybór tego ciasta na sklepowych półkach.
„W okresie przedświątecznym notujemy znaczący wzrost sprzedaży makowców, ale nie tylko nich. W cenie są chociażby pierniki. Staramy się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy w przygotowaniach do świąt chcą zaoszczędzić nieco czasu na wypiekanie ciast” – mówi Arkadiusz Drążek z Zakładu Produkcji Cukierniczej Brześć, który specjalizuje się w tradycyjnych, opartych na domowych recepturach wyrobów cukierniczych.
Zobacz przepisy na makowca >>>
Mianem króla wigilijnych stołów w Polsce można by także obwołać sernik, a bogactwo jego rodzajów jest tak duże jak wyobraźnia polskich gospodyń, że wymienić tylko wiedeński, na herbatnikach, z czekoladą bądź na zimno. Bardzo sycący, trafiający w gusta niemalże każdego.
Zobacz przepisy na sernik >>>
Bogactwo pyszności
Na świątecznym stole nie może zabraknąć piernika, tym bardziej, że nie jest to ciasto skomplikowane do upieczenia. Rodzajów, podobnie jak w przypadku sernika, również jest mnóstwo, m.in. z jabłkami, powidłami, czy tradycyjny z orzechami.
Zobacz przepisy na piernik >>>
Odnośnie orzechów, są one dodatkowym składnikiem wielu świątecznych ciast np. keksa chętnie konsumowanych przez całe rodziny. Kompozycje mogą się różnić, niektóre są wzbogacone o dodatki owoców, niektóre z kolei charakteryzuje gruba warstwa pysznej czekoladowej bądź śmietanowej masy.
Zobacz przepisy na keks >>>
Gospodyniom lubiącym eksperymentować w kuchni, polecamy wypieki wzorowane na ich batonowych odpowiednikach – ciasta milky way, 3 bit, lub też rozpływające się w ustach tiramisu czy raffaello. Taki deser po świątecznej „wyżerce” jest w stanie ukoić podniebienie każdego.
Cokolwiek pysznego i kuszącego nie pojawi się na wigilijnym stole, nam wypada życzyć tylko jednego: smacznego!
Informacja prasowa