Jakie grzyby stosujemy do jakiego dania?

Każdy gatunek grzyba ma inny aromat, smak, konsystencję oraz kolor. W zależności od odmiany trochę inaczej zachowują się także podczas suszenia, gotowania czy smażenia.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jakie grzyby stosujemy do jakiego dania?
Borowik to grzyb, który smakuje w każdej postaci. Nadaje się on do suszenia, marynowania, smażenia i gotowania. Ze względu na wyśmienity smak uważany jest za króla wśród grzybów.

Maślaki tuż po zerwaniu otoczone są cienką warstwą śluzu, co może niektórym przeszkadzać. Przed dalszą obróbką można obrać je ze skórki, aczkolwiek jest to dość czasochłonne. Grzyby te nadają się do suszenia i marynowania, można je również gotować. Nie poleca się natomiast smażenia czy duszenia, ponieważ maślak wydziela wówczas specyficzny, śluzowaty sok - widać to np. w konsystencji sosu. Ich smak jest jednak tak wyborny, że mimo to znajdują wielu amatorów.

Kurki mają zdecydowany smak. Świeże nadają się do smażenia, można je również marynować, choć nie są tak jędrne jak maślaki czy borowiki. Suszone kurki nie mają też niestety takiego aromatu, a gotowane bywają nieco gorzkie.

Pieczarki – ich niewątpliwą zaletą jest to, że są dostępne cały rok. Choć nie posiadają takiego aromatu jak borowiki, to i tak cieszą się uznaniem. Nadają się do suszenia, mrożenia, marynowania, gotowania i smażenia.