Podstawowy podział na wina białe i czerwone jest pewnym uogólnieniem, bo w rzeczywistości wina mogą mieć całą gamę kolorów i odcieni: od przezroczystego, przez herbaciany, żółty, różowy, po ceglasty, wiśniowy, purpurowy i wiele innych. Jednak jeśli nie jest się wielkim znawcą wina ta prosta kwalifikacja powinna wystarczyć, aby dokonać właściwego wyboru co do trunku, jaki chcemy podać do rodzinnego obiadu czy kolacji w gronie przyjaciół.
Białe wino jest subtelniejsze w smaku, dlatego przypadnie do gustu osobom lubiącym bardziej delikatne alkohole. Czerwone jest cięższe i bardziej wyraziste. Kiedyś etykieta bardzo rygorystycznie określała z jakimi potrawami możemy łączyć dany kolor wina. Dzisiaj coraz częściej się od tego odchodzi i sięgamy po prostu po wino, jakie najbardziej lubimy. Warto jednak znać podstawowe zasady łączenia wina z poszczególnymi potrawami, żeby wydobyć z nich najlepszy smak.
Białe podaje się głównie do lekkich dań mięsnych, zawierających np. drób albo ryby. Świetnie komponuje się również z zimnymi przekąskami albo słodkimi deserami czy nawet owocami. Trzeba pamiętać, że białe wino najlepiej smakuje schłodzone. Z tego powodu serwuje się je w wyższych kieliszkach – żeby ciepło dłoni nie podgrzewało trunku. Natomiast czerwone wino świetnie pasuje do dziczyzny, czerwonego mięsa, pieczeni czy wędlin i podawane jest w temperaturze pokojowej.
Ale kolor wina nie mówi tylko o jego smaku, ale także o własnościach zdrowotnych. Tutaj szczególne miejsce ma wino czerwone. Zmniejsza poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na pracę serca, chroni przed zawałem. Ale i białe wino nie pozostaje w tyle. Picie białego wina pomaga utrzymać w dobrej kondycji płuca. Ogólnie picie lampki wina do posiłku ma wiele zalet – niezależnie od koloru. Małe ilości alkoholu poprawiają trawienie, mogą chronić przed nowotworami, a nawet… wydłużać życie.
Białe wino jest subtelniejsze w smaku, dlatego przypadnie do gustu osobom lubiącym bardziej delikatne alkohole. Czerwone jest cięższe i bardziej wyraziste. Kiedyś etykieta bardzo rygorystycznie określała z jakimi potrawami możemy łączyć dany kolor wina. Dzisiaj coraz częściej się od tego odchodzi i sięgamy po prostu po wino, jakie najbardziej lubimy. Warto jednak znać podstawowe zasady łączenia wina z poszczególnymi potrawami, żeby wydobyć z nich najlepszy smak.
Białe podaje się głównie do lekkich dań mięsnych, zawierających np. drób albo ryby. Świetnie komponuje się również z zimnymi przekąskami albo słodkimi deserami czy nawet owocami. Trzeba pamiętać, że białe wino najlepiej smakuje schłodzone. Z tego powodu serwuje się je w wyższych kieliszkach – żeby ciepło dłoni nie podgrzewało trunku. Natomiast czerwone wino świetnie pasuje do dziczyzny, czerwonego mięsa, pieczeni czy wędlin i podawane jest w temperaturze pokojowej.
Ale kolor wina nie mówi tylko o jego smaku, ale także o własnościach zdrowotnych. Tutaj szczególne miejsce ma wino czerwone. Zmniejsza poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na pracę serca, chroni przed zawałem. Ale i białe wino nie pozostaje w tyle. Picie białego wina pomaga utrzymać w dobrej kondycji płuca. Ogólnie picie lampki wina do posiłku ma wiele zalet – niezależnie od koloru. Małe ilości alkoholu poprawiają trawienie, mogą chronić przed nowotworami, a nawet… wydłużać życie.