
Jesteś gotowy pochwalić się swoimi umiejętnościami w grillowaniu, goście już tuż tuż - zjawią się za chwilę, za moment - a butelka w dalszym ciągu jak stała, tak stoi w kuchni na stole. Nie panikuj - ale też nie ratuj się wrzucając kilka kostek lodu do kieliszków. W tym arykule znajdziesz szalenie proste rozwiązanie jak schłodzić tą butelkę bardzo szybko.
Krok 1: Potrzebny jest lód i woda
Jeśli wypełniłeś wiaderko, lub inny pojemnik lodem - to idziesz w dobrym kierunku. Teraz nalej zimnej wody tak do połowy. To połączenie wody i lodu stwarza zimną kąpiel dla butelki, zamiast wtykać ją dziwnie między kostki lodu. Zimny płyn transferuje ciepło wina lepiej niż materiał stały (w tym przypadku kostki lodu).
Krok 2: Następnie wyciągnij sól
Aby przyspieszyć chłodzenie dodaj dwie garście soli do wiaderka z lodowatą wodą. Sól pomaga obniżyć temperaturę zamarzania lodowatej wody, pozwalając na jej większe oziębienie, a tym samym schłodzenie wina szybciej.
Krok 3: Kręć butelką
Aby dopomóc chłodzeniu, obracaj delikatnie butelkę w tej lodowatej kąpieli co kilka minut, co pozwala cieplejszemu winu na kontakt z lodowatą wodą.
Krok 4: Delektuj się
Katastrofa uniknięta - będziesz mieć kompletnie schłodzoną butelkę wina w 10 do 15 minut!
Dowiedz się jak czytać etykiety win >>>
Zdjęcia: Fotolia
karola25
LauraLaura
misia123410