Ciemne winogrona to odmiana, którą znano już w starożytności. Charakteryzuje się ciemną skórką z jasnym nalotem oraz intensywniejszym smakiem. Nic dziwnego, że chętniej wykorzystujemy je do przetworów czy produkcji trunków. Jak zrobić wino z winogron?
Przepis na wino z ciemnych winogron
Do produkcji tego trunku nie używa się drożdży winiarskich. Wszystko dzięki wspomnianemu nalotowi. Ułatwia on fermentację, w pełni zastępując drożdże. Przez to te wino produkuje się łatwiej i szybciej od trunków z białych winogron i innych owoców.
- Do przygotowania domowego wina z winogron będą potrzebne: ciemne winogrona z nalotem, woda i cukier. Proporcje składników dla 10% trunku wynoszą: na każdy 1 kg owoców → 0,5 litra wody + 1 szklanka cukru.
- Owoce ściągamy z gron, wrzucamy do miski (nie myjemy!) i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do mięsa na miazgę.
- Masę przelewa się do gąsiora.
- Cukier rozpuszcza się w wodzie i dolewa do miazgi.
- Gąsior zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną, w której umieszczamy odrobinę wody i odstawiamy w ciemne miejsce.
- Po tygodniu zlewamy wino, dokładnie myjemy gąsior i wlewamy wino z powrotem.
- Całość zatykamy ponownie rurką i odstawiamy na 3 miesiące.
- Po tym czasie wino przelewa się do butelek i odkłada do leżakowania na minimum 3 miesiące.
Ile procent w winie?
Zawartość procentów w winie można regulować poprzez proporcje cukru i wody w nastawie. Zasada jest tutaj prosta – im mniej wody a więcej cukru użyjemy, tym wino będzie mocniejsze. W ten sposób można uzyskać nawet 18% trunek, który powstaje w sytuacji, gdy w ogóle nie użyjemy wody.