Japońska kuchnia i kulinaria

Jeżeli japońska kuchnia kojarzy się Wam wyłącznie z sushi, koniecznie siegnijcie po po "Kuchnię Japońską" Kimiko Barber.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Japońska kuchnia i kulinaria

Czym jest japońska kuchnia? W dobie coraz częstszych knajpek z sushi, na pewno części z nas Japonia kojarzy się głównie z ryżem, owocami morze i wasabi. A tymczasem bogactwo japońskich kulinariów zachwyca makaronem, warzywami, tofu i wieloma innymi składnikami i potrawami.

Pierwsza część "Kuchni Japońskiej" prowadzi nas przez historię japońskich kulinariów - począwszy od wprowadzenia na japońskie stoły ryżu i soli, poprzez sake, sztukę picia herbaty (herbaciane ceremonię), spożywanie makaronu, aż po dziś dzień, kiedy to narodowym przysmakiem jest rzeczywiście sushi.

Kolejna część to opisy 14 skladnikow kuchni japońskiej wraz z przepisami na ich wykorzystanie. Odnajdziemy tu kolejno ryż i rośliny strączkowe, makarony, warzywa, grzyby, tofu i jego przetwory, wodorosty i produkty z wodorostów, ryby i owoce morza, ikrę, przetwory z ryb i pasty, mieso, drób, produkty z domowej spiżarni, owoce i orzechy, zioła i przyprawy korzenne, sosy, a także napoje i wyroby cukiernicze. Wsród bogato ilustrowanych receptur zachwycają słodkie pasty, sałatki, korzeń lotosu gotowany na parze, dania z dodatkiem miso czy wasabi, faszerowane tofu, ryżowe kulki, teriyaki z kurczaka, sushi i sashimi i wiele innych japońskich przysmaków.

Kuchnia japońska to fascynująca i zachwycająca wizualnie próba wniknięcia w świat japońskiej sztuki kulinarnej. Kimiko Berber prezentuje w niej 100 składników i 200 przepisów. Opowiada również o historii kuchni japońskiej, jej smakach, zastosowaniu rozmaitych produktów i ich właściwościach zdrowotnych. Obala mit, że gotowanie po japońsku jest trudne. Książka stanowi zbiór zarówno klasycznych przepisów, na przykład na teriyaki z kurczaka i zupę miso, jak i nowoczesnych receptur - na sushi z mięsem krabów, chili i limonką czy pucharki z ogórków z majonezem wasabi.

Kuchnia japońska to kompendium wiedzy na temat kuchni japońskiej. Wspaniałe fotografie, doskonały styl oraz wyjątkowe przepisy szybko uczynią z tej książki klasykę gatunku. Całość uzupełnia indeks potraw.

Książka została nagrodzona przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Kucharzy (International Association of Culinary Professionals').

Wydawnictwo Publicat

Kuchnia japońska >