Jedz zdrowo - Przyszła mama w kuchni

O tym, że zdrowe odżywianie jest ważne wiemy wszyscy. Wraz z posiłkami dostarczamy organizmowi potrzebnych wartości odżywczych. Pełnowartościowa dieta jest szczególnie ważna w przypadku kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Jakie potrawy i produkty są zalecane podczas ciąży? Na co powinna uważać przyszła mama? Przeczytaj!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jedz zdrowo - Przyszła mama w kuchni

Czy w ciąży jest potrzebna jakaś szczególna dieta? Czy należy wierzyć stwierdzeniu, że w tym czasie "trzeba jeść za dwoje"? Czy bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na jeden kieliszek wina lub na jedną filiżankę kawy? Na te i inne pytania otrzymaliśmy odpowiedź podczas warsztatów Akademii Smaku Bosh: Jedz zdrowo - Przyszła mama w kuchni.

Ekspertką spotkania była mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer - dietetyczka która od 14 lat zajmuje się żywieniem kobiet w ciąży. Okazuje się, że kobiety będące w ciąży powinny korzystać z programowania żywieniowego. Jest ono szczególnym rodzajem zależności. Otóż od tego, jak kobieta je w ciąży zależy czy dziecko będzie zdrowe, czy często będzie chorować oraz jakie będzie mieć preferencje żywieniowe.


                              Akademia Smaku Bosh

Menu dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących powstawało pod okiem Julity Strzałkowskiej - założycielki społecznościowego portalu o gotowaniu - wrzacakuchnia.pl. Dorsz z pietruszkowym pesto, tagiatelle z marchewki z brązowym ryżem, jaglanka z jogurtem, musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami, sernik jaglany z musem owocowym to tylko niektóre dania, przygotowane podczas spotkania.

Zobaczcie, które dania najbardziej smakowały uczestniczkom. Dowiedzcie się, jakie mity dotyczące żywienia kobiet w ciąży zostały obalone. To wszystko w poniższej relacji.

Relacja z warsztatów: