![Jedz zdrowo - Przyszła mama w kuchni Jedz zdrowo - Przyszła mama w kuchni](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/jedz-zdrowo-przyszla-mama-w-kuchni-321114.jpg)
Czy w ciąży jest potrzebna jakaś szczególna dieta? Czy należy wierzyć stwierdzeniu, że w tym czasie "trzeba jeść za dwoje"? Czy bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na jeden kieliszek wina lub na jedną filiżankę kawy? Na te i inne pytania otrzymaliśmy odpowiedź podczas warsztatów Akademii Smaku Bosh: Jedz zdrowo - Przyszła mama w kuchni.
Ekspertką spotkania była mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer - dietetyczka która od 14 lat zajmuje się żywieniem kobiet w ciąży. Okazuje się, że kobiety będące w ciąży powinny korzystać z programowania żywieniowego. Jest ono szczególnym rodzajem zależności. Otóż od tego, jak kobieta je w ciąży zależy czy dziecko będzie zdrowe, czy często będzie chorować oraz jakie będzie mieć preferencje żywieniowe.
Menu dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących powstawało pod okiem Julity Strzałkowskiej - założycielki społecznościowego portalu o gotowaniu - wrzacakuchnia.pl. Dorsz z pietruszkowym pesto, tagiatelle z marchewki z brązowym ryżem, jaglanka z jogurtem, musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami, sernik jaglany z musem owocowym to tylko niektóre dania, przygotowane podczas spotkania.
Zobaczcie, które dania najbardziej smakowały uczestniczkom. Dowiedzcie się, jakie mity dotyczące żywienia kobiet w ciąży zostały obalone. To wszystko w poniższej relacji.
Relacja z warsztatów: