
Złamania kości są dość częstym problemem zwłaszcza w okresie zimowym gdy jest ślisko. Wtedy czeka nas nie wygodny gips, a wiadomo złamanie nie zrośnie się w jeden dzień. Są jednak sposoby na przyśpieszenie regeneracji kości. Dużo daje tu dieta. Nie powinniśmy spożywać szczawiu i produktów z octem, ponieważ kwasy które są wytwarzane przy trawieniu ich szybko wchodzą w reakcje z wapnem i zmniejszają jego działanie. Powinniśmy unikać żółtego sera, pleśniaków i serków topionych ponieważ fosfor zawarty w nich również osłabia działanie wapnia. W tym czasie nie zalecane jest picie mocnej herbaty i kawy. Zalecane jest jedzenie rzeczy bogatych w wapń, białko i witaminę D. Białko znajdziemy w mięsie, jajkach kurzych, wapń w mleku, jogurty, kefirach, twarogach,a witaminę D można brać w formie tabletek lub w konserwach rybnych.