Marchewka jako tanie, uniwersalne i powszechne warzywo o żółtopomarańczowym zabarwieniu i słodkim smaku jest skarbnicą wielu witamin. Zawiera m.in. witaminy: A, C, B, E, H, K i PP. Składniki mineralne, takie jako potas, wapń, sól czy żelazo też znalazły w niej miejsce. Nie od dziś wiadomo, że to smaczne warzywo korzystnie wpływa na cerę, a co ciekawe poprawia pracę układu pokarmowego, układu wzrokowego oraz wzmacnia odporność i oczyszcza organizm.
Chyba wszyscy lubią, gdy do kawy podawane są świeże kawałki ciasta lub rogaliki. Nasze użytkowniczki przedstawiły propozycje nie do odrzucenia. Marchwiowe słodkości zachwycają swym wyglądem i smakiem. Może inspiracją był tradycyjny łódzki piernik marchwiowy? Cukiereczek13 wykonała pyszne ciasto marchewkowe z dwoma kremami. Ponadto, zaskoczyła nas rogalikami marchewkowymi z marmoladą. Ciekawe połączenie prawda? Przepis na marchewkowiec z prażonymi ziarnami udostępniła nam lalunia. W powietrzu aż czuć zapach smaków dzieciństwa.
Danie główne – marchewka
Jaga85 proponuje bardzo smaczną zupę pomarańczowo-marchwiową, którą zje smakosz i wybredny niejadek. AnetaŚw proponuje delikatne i proste dodatki do dań. Pierwszym z nich jest surówka marchewkowa z sezamem, a druga niby prosta, a jednak zaskakująca marchewka z groszkiem w strączkach.
Marchewkowy misz-masz
Jeśli lody lub budyń to tylko z owoców? Jednak nie. Jaga85, wykazuje się ogromną wyobraźnią kulinarną, dzięki czemu dostarcza nam pełno kulinarnych inspiracji, m.in. na marchewkowe lody, które zapewne zaskoczą wszystkich. Pozytywne wrażenie na gościach lub bliskich wywrze też marchewkowy budyń. Takie desery sprawdzą się na każdym przyjęciu.
Jeśli macie ciekawe przepisy na dania z marchewką w roli głównej wystarczy, że je dodacie klikając w poniższy link. Zapraszamy!
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii Marchewka>>>