Większość z nas wie, że jeśli chcemy poprawić pracę mózgu należy mu dostarczać właściwych minerałów i witamin. Trzeba jeść dużo orzechów, soi, kiełków, warzyw, owoców i tłustych ryb. Sięgamy po te produkty szczególnie chętnie w pracy, w szkole i podczas sesji, np. przed trudnym egzaminem. Często jednak zapominamy, że samo uzupełnianie cennych składników odżywczych nie wystarczy. Warto też zwrócić uwagę jakiego rodzaju produktów unikać lub w znacznym stopniu ograniczać ich spożycie, chroniąc tym samym nasz umysł przed ich szkodliwym działaniem.
1. Fast food
Częste jedzenie fast foodów jest przyczyną otyłości i negatywnie wpływa na funkcjonowanie wielu układów oraz narządów w organizmie człowieka. Udowodniono, że frytki czy humburgery spożywane w dużych ilościach osłabiają pamięć, są przyczyną problemów z koncentracją i wpędzają nas w zły nastój.
2. Fruktoza
Fruktoza jest składnikiem spożywczym, przed którym jest niezmiernie trudno się uchronić. Jest dodawana do bardzo dużej ilości produktów, od słodyczy, cukierków, ciastek, dżemów, przez pieczywo, ser, po wędliny. Jeśli jednak chcemy zachować nasz mózg w dobrej kondycji warto czytać etykiety i unikać jedzenia z dodatkiem fruktozy. Powoduje ona znaczne problemy z pamięcią i spowalnia nasze reakcje. Naukowcy uważają, że szkodliwe działanie fruktozy może być jednak odwracalne przez spożywanie produktów zawierających kwas omega 3.
3. Sól
Sól jest kolejnym składnikiem spożywczym dodawanym na skalę masową do jedzenia. Większość tego, co jemy, już zawiera sól, a my najczęściej wiele z tych produktów jeszcze dodatkowo dosalamy. Warto jednak zastanowić się dwa razy zanim sięgniemy po solniczkę, bo sól spożywana w zbyt dużych ilościach znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu i nadciśnienia.
4. Tłuszcze trans
Tłuszcze trans znajdziemy m.in. w masłach i margarynach, paluszkach, krakersach, chipsach, słodyczach, ciastkach, chlebie, fast foodach, zupach w proszku, majonezach itd. Tłuszcze trans mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów, chorób serca, cukrzycy typu II i wielu innych chorób, a także wpływają na pamięć i osłabiają koncentrację. Naukowcy przeprowadzili eksperyment, podczas którego udowodniono, że osoby spożywające duże ilości produktów zawierające tłuszcze trans mają poważne kłopoty z zapamiętywaniem nowym słów.
5. Ryby drapieżne
Spożywanie ryb jest zdrowe nie tylko dla naszego mózgu, ale i całego organizmu. Trzeba jednak uważać, żeby nie jeść zbyt często ryb drapieżnych, takich jak np. miecznik, tuńczyk czy rekin. Są to ryby, w których można znaleźć sporo rtęci. Spożywanie rtęci razem z tymi rybami zatruwa nasz mózg i obniża naszą percepcję.
6. Tłuszcze nasycone
Jeśli chcemy zachować mózg w dobrym zdrowiu pamiętajmy, żeby unikać dużych ilości tłuszczów nasyconych, ponieważ mogą prowadzić do licznych zaburzeń. Ich nadmierne spożycie może odpowiadać za zły nastój czy skłonności do uzależnień, w tym narkomanii. Tłuszcze nasycone znajdziemy m.in. w smalcu, wołowinie, jagnięcinie, maśle.
1. Fast food
Częste jedzenie fast foodów jest przyczyną otyłości i negatywnie wpływa na funkcjonowanie wielu układów oraz narządów w organizmie człowieka. Udowodniono, że frytki czy humburgery spożywane w dużych ilościach osłabiają pamięć, są przyczyną problemów z koncentracją i wpędzają nas w zły nastój.
2. Fruktoza
Fruktoza jest składnikiem spożywczym, przed którym jest niezmiernie trudno się uchronić. Jest dodawana do bardzo dużej ilości produktów, od słodyczy, cukierków, ciastek, dżemów, przez pieczywo, ser, po wędliny. Jeśli jednak chcemy zachować nasz mózg w dobrej kondycji warto czytać etykiety i unikać jedzenia z dodatkiem fruktozy. Powoduje ona znaczne problemy z pamięcią i spowalnia nasze reakcje. Naukowcy uważają, że szkodliwe działanie fruktozy może być jednak odwracalne przez spożywanie produktów zawierających kwas omega 3.
3. Sól
Sól jest kolejnym składnikiem spożywczym dodawanym na skalę masową do jedzenia. Większość tego, co jemy, już zawiera sól, a my najczęściej wiele z tych produktów jeszcze dodatkowo dosalamy. Warto jednak zastanowić się dwa razy zanim sięgniemy po solniczkę, bo sól spożywana w zbyt dużych ilościach znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu i nadciśnienia.
4. Tłuszcze trans
Tłuszcze trans znajdziemy m.in. w masłach i margarynach, paluszkach, krakersach, chipsach, słodyczach, ciastkach, chlebie, fast foodach, zupach w proszku, majonezach itd. Tłuszcze trans mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów, chorób serca, cukrzycy typu II i wielu innych chorób, a także wpływają na pamięć i osłabiają koncentrację. Naukowcy przeprowadzili eksperyment, podczas którego udowodniono, że osoby spożywające duże ilości produktów zawierające tłuszcze trans mają poważne kłopoty z zapamiętywaniem nowym słów.
5. Ryby drapieżne
Spożywanie ryb jest zdrowe nie tylko dla naszego mózgu, ale i całego organizmu. Trzeba jednak uważać, żeby nie jeść zbyt często ryb drapieżnych, takich jak np. miecznik, tuńczyk czy rekin. Są to ryby, w których można znaleźć sporo rtęci. Spożywanie rtęci razem z tymi rybami zatruwa nasz mózg i obniża naszą percepcję.
6. Tłuszcze nasycone
Jeśli chcemy zachować mózg w dobrym zdrowiu pamiętajmy, żeby unikać dużych ilości tłuszczów nasyconych, ponieważ mogą prowadzić do licznych zaburzeń. Ich nadmierne spożycie może odpowiadać za zły nastój czy skłonności do uzależnień, w tym narkomanii. Tłuszcze nasycone znajdziemy m.in. w smalcu, wołowinie, jagnięcinie, maśle.