Sepia z mątwy - atrament, który rewolucjonizuje kuchnie

  • 1

Czarny kolor w kuchni kojarzy nam się głównie z nieudanym eksperymentem kulinarnym i niestety przypaloną potrawą... Nawet w dekoracjach unikamy tej barwy. Tymczasem nowy trend sugeruje, że powinniśmy się przełamać i spróbować gotowania z sepią z mątwy. Nie wiecie o czym mówimy? Zapraszamy do lektury.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sepia z mątwy - atrament, który rewolucjonizuje kuchnie
fot. Fotolia
Sepia z mątwy czyli czarny atrament w kuchni

Mątwa to gatunek mięczaków, który dostarcza bardzo cennego i ostatnio coraz bardziej popularnego kulinarnego barwnika. Spotkać go możemy głównie w potrawach kuchni włoskiej, ale coraz więcej kucharzy tak modyfikuje swoje dania, by móc wykorzystać w nich ten właśnie element obronny wodnego zwierzątka. Atrament jest bowiem sposobem ochrony przed niebezpieczeństwem, jakie dostrzeże w swoim otoczeniu mątwa.

Podobny składnik możemy także wydobyć z kalmarów, ale łatwiej jest dostać wersję z mątwy. Ten czarny atrament ma średnio umiarkowany rybny smak, bardzo intensywny kolor, porównywany do węgla oraz gęstą konsystencje. Można go kupić w dwojakiej formie: płynnej oraz sproszkowanej. Oczywiście bardziej aromatyczna jest wersja pierwsza, dlatego jeżeli jesteście fanami ryb zdecydujecie się na wersję w słoiczku lub w saszetce. Tak oryginalne składniki kulinarne oczywiście można zamówić online albo poszukać ich w delikatesach stacjonarnych.

Mątwa

Do czego można użyć sepii z mątwy?

W barwienie potraw najczęściej bawimy się gdy wyrabiamy własnoręcznie makaron, kluseczki, gnnochi lub pieczemy jakieś ciasto lub pieczywo. Bardzo dobrze smakuje z ryżem, który jest delikatny i potrzebuje mocniejszych akcentów. 1 łyżeczka atramentu wystarczy by skutecznie zabarwić pół kilo makaronu pszennego. Korzystając jednak z tego produktu pamiętajcie o rękawiczkach gastronomicznych - bardzo łatwo jest pofarbować swoją skórę.

Macie ochotę na takie oryginalne gotowanie? Skusicie się na atrament w swojej kuchni? Jesteśmy ciekawi na jakie danie kuchni weneckiej z atramentem w roli głównej skusiliby się nasi czytelnicy. Na odpowiedzi czekamy w komentarzach.


Doskonałe przepisy z użyciem owoców morza. Zainspiruj się pozytywnie >>>