Sepia z mątwy czyli czarny atrament w kuchni
Mątwa to gatunek mięczaków, który dostarcza bardzo cennego i ostatnio coraz bardziej popularnego kulinarnego barwnika. Spotkać go możemy głównie w potrawach kuchni włoskiej, ale coraz więcej kucharzy tak modyfikuje swoje dania, by móc wykorzystać w nich ten właśnie element obronny wodnego zwierzątka. Atrament jest bowiem sposobem ochrony przed niebezpieczeństwem, jakie dostrzeże w swoim otoczeniu mątwa.
Podobny składnik możemy także wydobyć z kalmarów, ale łatwiej jest dostać wersję z mątwy. Ten czarny atrament ma średnio umiarkowany rybny smak, bardzo intensywny kolor, porównywany do węgla oraz gęstą konsystencje. Można go kupić w dwojakiej formie: płynnej oraz sproszkowanej. Oczywiście bardziej aromatyczna jest wersja pierwsza, dlatego jeżeli jesteście fanami ryb zdecydujecie się na wersję w słoiczku lub w saszetce. Tak oryginalne składniki kulinarne oczywiście można zamówić online albo poszukać ich w delikatesach stacjonarnych.
Do czego można użyć sepii z mątwy?
W barwienie potraw najczęściej bawimy się gdy wyrabiamy własnoręcznie makaron, kluseczki, gnnochi lub pieczemy jakieś ciasto lub pieczywo. Bardzo dobrze smakuje z ryżem, który jest delikatny i potrzebuje mocniejszych akcentów. 1 łyżeczka atramentu wystarczy by skutecznie zabarwić pół kilo makaronu pszennego. Korzystając jednak z tego produktu pamiętajcie o rękawiczkach gastronomicznych - bardzo łatwo jest pofarbować swoją skórę.
Macie ochotę na takie oryginalne gotowanie? Skusicie się na atrament w swojej kuchni? Jesteśmy ciekawi na jakie danie kuchni weneckiej z atramentem w roli głównej skusiliby się nasi czytelnicy. Na odpowiedzi czekamy w komentarzach.
Doskonałe przepisy z użyciem owoców morza. Zainspiruj się pozytywnie >>>
Mątwa to gatunek mięczaków, który dostarcza bardzo cennego i ostatnio coraz bardziej popularnego kulinarnego barwnika. Spotkać go możemy głównie w potrawach kuchni włoskiej, ale coraz więcej kucharzy tak modyfikuje swoje dania, by móc wykorzystać w nich ten właśnie element obronny wodnego zwierzątka. Atrament jest bowiem sposobem ochrony przed niebezpieczeństwem, jakie dostrzeże w swoim otoczeniu mątwa.
Podobny składnik możemy także wydobyć z kalmarów, ale łatwiej jest dostać wersję z mątwy. Ten czarny atrament ma średnio umiarkowany rybny smak, bardzo intensywny kolor, porównywany do węgla oraz gęstą konsystencje. Można go kupić w dwojakiej formie: płynnej oraz sproszkowanej. Oczywiście bardziej aromatyczna jest wersja pierwsza, dlatego jeżeli jesteście fanami ryb zdecydujecie się na wersję w słoiczku lub w saszetce. Tak oryginalne składniki kulinarne oczywiście można zamówić online albo poszukać ich w delikatesach stacjonarnych.
Do czego można użyć sepii z mątwy?
W barwienie potraw najczęściej bawimy się gdy wyrabiamy własnoręcznie makaron, kluseczki, gnnochi lub pieczemy jakieś ciasto lub pieczywo. Bardzo dobrze smakuje z ryżem, który jest delikatny i potrzebuje mocniejszych akcentów. 1 łyżeczka atramentu wystarczy by skutecznie zabarwić pół kilo makaronu pszennego. Korzystając jednak z tego produktu pamiętajcie o rękawiczkach gastronomicznych - bardzo łatwo jest pofarbować swoją skórę.
Macie ochotę na takie oryginalne gotowanie? Skusicie się na atrament w swojej kuchni? Jesteśmy ciekawi na jakie danie kuchni weneckiej z atramentem w roli głównej skusiliby się nasi czytelnicy. Na odpowiedzi czekamy w komentarzach.
Doskonałe przepisy z użyciem owoców morza. Zainspiruj się pozytywnie >>>
Nina W.