Kasza to coraz częściej wybierany składnik wielu potraw. Jest smaczna, niedroga i bardzo zdrowa. Ma też wiele rodzajów! Sprawdź czy znasz wszystkie i czy wiesz czym się odróżniają!
Kasza jęczmienna wyrabiana jest z jęczmienia. Ma jasną barwę: jasnoszarą lub jasnożółtą. Ma też kila rodzajów: pęczak (kasza składa się z całych ziaren, wypolerowanych i pozbawionych łusek), perłowa (inaczej mazurska czyli rozdrobiony i wypolerowany pęczak) i łamana (inaczej wiejska czyli rozdrobniony pęczak).
Kasza jaglana składa się z ziaren prosa. Ma okrągłe ziarna i żółty kolor.
Zobacz jak gotować kaszę jaglana i co z niej zrobić >>>
Kasza manna powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę dlatego jest drobna i biała. Szybko się przygotowuje. W sklepach dostępna jest też wersja błyskawiczna, która w procesie produkcji poddana była wstępnej obróbce termicznej. Można kupić też kaszę mannę razową, bogatszą w błonnik.
Kasza kukurydzianka to odtłuszczone i połamane ziarno kukurydzy. Jest drobna. Ma z reguły żółty odcień. Często stanowi podstawę posiłków dla dzieci oraz osób chorych na celiakię.
Kasza kuskus jest wyprodukowana z pszenicy durum. Ziarna są parzone i polerowane. Powstaje przez granulację mąki, przez co bardziej przypomina makaron niż kaszę. Ma jasnożółty kolor i jest drobna.
Kasza owsiana to ziarno owsa. Podczas produkcji podlegała krótkiej obróbce termicznej dzięki czemu ma dużo błonnika.