Rodzaje kaszy - sprawdź czy je znasz!

Kasza ma wiele rodzajów i nie ogranicza się tylko do gryczanej i jęczmiennej. W sklepach można dostać też inne i często mało komu znane rodzaje. Zobacz z czego jeszcze możesz gotować!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rodzaje kaszy - sprawdź czy je znasz!
fot. Fotolia

Kasza to coraz częściej wybierany składnik wielu potraw. Jest smaczna, niedroga i bardzo zdrowa. Ma też wiele rodzajów! Sprawdź czy znasz wszystkie i czy wiesz czym się odróżniają!

Kasza gryczana jest dość znana i ceniona wśród smakoszy. Wytworzona została z nasion gryki. Podzielić ją można na nieprażoną – o delikatnym kolorze i smaku, jej ziarna nie były palone, oraz prażoną – ciemniejszą i intensywniejszą.

Kasza jęczmienna wyrabiana jest z jęczmienia. Ma jasną barwę: jasnoszarą lub jasnożółtą. Ma też kila rodzajów: pęczak (kasza składa się z całych ziaren, wypolerowanych i pozbawionych łusek), perłowa (inaczej mazurska czyli rozdrobiony i wypolerowany pęczak) i łamana (inaczej wiejska czyli rozdrobniony pęczak).

Kasza jaglana składa się z ziaren prosa. Ma okrągłe ziarna i żółty kolor.
 
Zobacz jak gotować kaszę jaglana i co z niej zrobić >>>

Kasza manna powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę dlatego jest drobna i biała. Szybko się przygotowuje. W sklepach dostępna jest też wersja błyskawiczna, która w procesie produkcji poddana była wstępnej obróbce termicznej. Można kupić też kaszę mannę razową, bogatszą w błonnik.

Kasza kukurydzianka to odtłuszczone i połamane ziarno kukurydzy. Jest drobna. Ma z reguły żółty odcień. Często stanowi podstawę posiłków dla dzieci oraz osób chorych na celiakię.

Kasza kuskus jest wyprodukowana z pszenicy durum. Ziarna są parzone i polerowane. Powstaje przez granulację mąki, przez co bardziej przypomina makaron niż kaszę. Ma jasnożółty kolor i jest drobna.

Kasza owsiana to ziarno owsa. Podczas produkcji podlegała krótkiej obróbce termicznej dzięki czemu ma dużo błonnika.