Zmieniająca się moda dotyczy każdej strefy życia: wyglądu, ubioru, wystroju mieszkania, rozrywki, zachowania, języka. Co jakiś czas pojawiają się nowe powiedzonka, sposoby spędzania wolnego czasu albo elementy wyglądu, na punkcie których wariuje cały świat. Podobnie jest z kulinariami. Trendy w kuchni zmieniają się regularnie jak ubrania na wybiegu projektowane przez najwybitniejszych projektantów. W przypadku kulinariów moda podyktowana jest m.in. produktami, które producenci żywności wypuszczają na rynek, a także nowymi wytycznymi dietetyków, dotyczącymi tego co warto jeść, a czego należy unikać.
Jakie kulinarne trendy czekają nas w rozpoczynającym się właśnie roku? Co zobaczymy na sklepowych półkach, w menu restauracji albo na stole u znajomych? Jakich smaków sami powinniśmy spróbować w 2017 roku?
Tatar rybny
Ta potrawa, podawana razem z warzywami i ciepłym ryżem, już znajduje się w menu kilku restauracji i zdobywa coraz większą liczbę zwolenników. Może to być hit rozpoczynającego się roku! Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika potraw rybnych. Głównym składnikiem tatara rybnego jest łosoś albo tuńczyk.
Domowe dodatki do potraw
W 2017 roku postawimy na tradycyjne receptury i pasję gotowania w zaciszu własnej kuchni. Popularność zdobędą domowe mieszanki przypraw i własnej produkcji sosy do kanapek czy sałatek. W każdej kuchni obowiązkowo będą musiały znaleźć się słoiczki z indywidualnie skomponowanymi przyprawami i przygotowane własnoręcznie keczupy czy majonezy.
Jogurty warzywne
Przyzwyczailiśmy się do jogurtów naturalnych, owocowych lub deserowych. A co powiecie na jogurty wytrawne z dodatkiem wybranego warzywa lub mixu kilku warzyw? Może to być nowy, zdrowy i interesujący smak będącyc dobrą alternatywą dla zbyt słodkich jogurtów deserowych.
Złota kurkuma
Zdrowy, wegański napój z mleka roślinnego z dodatkiem kurkumy i masła ghee polecany jest na przeziębienie. Pomaga też na sen i oczyszcza wątrobę. Pyszny napar staje się coraz popularniejszy i ma szansę zrobić furorę w 2017 roku.
Woda z kaktusa i woda arbuzowa
W ostatnich latach sporą popularność zdobyły egzotyczne napoje takie jak woda kokosowa lub napój z aloesu. W 2017 roku do grona odżywczych wód, które na stałe zagoszczą w naszej diecie, mogą dołączyć woda z kaktusa i woda arbuzowa. Wyróżniają się nie tylko oryginalnym smakiem, ale też sporą zawartością witamin i minerałów.
Rukiew wodna
Jarmuż jest niewątpliwie zdrowy, ale boom na przepisy z jego wykorzystaniem trochę już przemija. W nowym roku możemy zwrócić się nieco w kierunku rukwi wodnej oraz różnych gatunków sałat.
Śniadanie w knajpie
Śniadanie jedzone na mieście staje się coraz popularniejsze w ostatnich latach i jest to tendencja rosnąca. Coraz chętniej wybieramy się całymi rodzinami lub z grupką znajomych nie tylko na obiad do restauracji, ale też na długie śniadania. W 2017 roku jedzenie śniadania w knajpie stanie się z pewnością jeszcze częściej spotykane i chętniej praktykowane.
Jakie kulinarne trendy czekają nas w rozpoczynającym się właśnie roku? Co zobaczymy na sklepowych półkach, w menu restauracji albo na stole u znajomych? Jakich smaków sami powinniśmy spróbować w 2017 roku?
Tatar rybny
Ta potrawa, podawana razem z warzywami i ciepłym ryżem, już znajduje się w menu kilku restauracji i zdobywa coraz większą liczbę zwolenników. Może to być hit rozpoczynającego się roku! Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika potraw rybnych. Głównym składnikiem tatara rybnego jest łosoś albo tuńczyk.
Domowe dodatki do potraw
W 2017 roku postawimy na tradycyjne receptury i pasję gotowania w zaciszu własnej kuchni. Popularność zdobędą domowe mieszanki przypraw i własnej produkcji sosy do kanapek czy sałatek. W każdej kuchni obowiązkowo będą musiały znaleźć się słoiczki z indywidualnie skomponowanymi przyprawami i przygotowane własnoręcznie keczupy czy majonezy.
Jogurty warzywne
Przyzwyczailiśmy się do jogurtów naturalnych, owocowych lub deserowych. A co powiecie na jogurty wytrawne z dodatkiem wybranego warzywa lub mixu kilku warzyw? Może to być nowy, zdrowy i interesujący smak będącyc dobrą alternatywą dla zbyt słodkich jogurtów deserowych.
Złota kurkuma
Zdrowy, wegański napój z mleka roślinnego z dodatkiem kurkumy i masła ghee polecany jest na przeziębienie. Pomaga też na sen i oczyszcza wątrobę. Pyszny napar staje się coraz popularniejszy i ma szansę zrobić furorę w 2017 roku.
Woda z kaktusa i woda arbuzowa
W ostatnich latach sporą popularność zdobyły egzotyczne napoje takie jak woda kokosowa lub napój z aloesu. W 2017 roku do grona odżywczych wód, które na stałe zagoszczą w naszej diecie, mogą dołączyć woda z kaktusa i woda arbuzowa. Wyróżniają się nie tylko oryginalnym smakiem, ale też sporą zawartością witamin i minerałów.
Rukiew wodna
Jarmuż jest niewątpliwie zdrowy, ale boom na przepisy z jego wykorzystaniem trochę już przemija. W nowym roku możemy zwrócić się nieco w kierunku rukwi wodnej oraz różnych gatunków sałat.
Śniadanie w knajpie
Śniadanie jedzone na mieście staje się coraz popularniejsze w ostatnich latach i jest to tendencja rosnąca. Coraz chętniej wybieramy się całymi rodzinami lub z grupką znajomych nie tylko na obiad do restauracji, ale też na długie śniadania. W 2017 roku jedzenie śniadania w knajpie stanie się z pewnością jeszcze częściej spotykane i chętniej praktykowane.