Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych to jedna z najstarszych szkół gastronomicznych w Polsce, w tym roku obchodzi swoje 100- lecie.
W ich trakcie tak jak w poprzednich szkołach uczniowie poznali nowatorskie metody obróbki żywności. Przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach. Nauczyli się stosować nowe trendy kulinarne w kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Warsztaty poprowadził Łukasz Konik.
Najciekawszy i za razem zwycięski przepis przedstawił TOMASZ MARCINEK. Stworzył przepis "Łosoś i sola w obecności ryżu otulona kremem chrzanowym",
II miejsce ANDRZEJ NOWAK przygotował "Pierś z kaczki z musem jabłkowym",
III miejsce DARIUSZ ŁABĘDŹ za "Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym". Tym samym nagrodzeni zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału konkursu.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy. Ciekawi jesteśmy ich przepisów.
Uczniowie w Tarnowie wykazali się duża wiedzą na temat nowych trendów kulinarnych. Doskonale znali mieszanki sezonowych przypraw.
Ogromnym zainteresowaniem podczas warsztatów cieszyły się różne rodzaje ryżu. Uczestników zaskoczyła ich duża oferta. Serca uczestników podbił ryż Tre Colori – połączenie długoziarnistego ryżu parboiled, dzikiego i ryżu czerwonego.
Po warsztatach uczestnicy niezwykle zainteresowani byli wskazówkami mistrza Konika dotyczącymi właśnie ryżu, a zwłaszcza ryżu do sushi. Zadawali wiele pytań na temat właściwego przygotowanie sushi w domu. Jak widać młodzież otwarta jest nie tylko na nowe sposoby obróbki żywnością, ale również na nowe potrawy i smaki.
Następne warsztaty odbędą się w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu.
A tym czasem zapraszamy wszystkich zainteresowanych do udziału w otwartym konkursie kulinarnym ogłoszonym na profilu Facebook – „Dzień z Podravką”.
W ich trakcie tak jak w poprzednich szkołach uczniowie poznali nowatorskie metody obróbki żywności. Przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach. Nauczyli się stosować nowe trendy kulinarne w kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Warsztaty poprowadził Łukasz Konik.
Najciekawszy i za razem zwycięski przepis przedstawił TOMASZ MARCINEK. Stworzył przepis "Łosoś i sola w obecności ryżu otulona kremem chrzanowym",
II miejsce ANDRZEJ NOWAK przygotował "Pierś z kaczki z musem jabłkowym",
III miejsce DARIUSZ ŁABĘDŹ za "Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym". Tym samym nagrodzeni zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału konkursu.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy. Ciekawi jesteśmy ich przepisów.
Uczniowie w Tarnowie wykazali się duża wiedzą na temat nowych trendów kulinarnych. Doskonale znali mieszanki sezonowych przypraw.
Ogromnym zainteresowaniem podczas warsztatów cieszyły się różne rodzaje ryżu. Uczestników zaskoczyła ich duża oferta. Serca uczestników podbił ryż Tre Colori – połączenie długoziarnistego ryżu parboiled, dzikiego i ryżu czerwonego.
Po warsztatach uczestnicy niezwykle zainteresowani byli wskazówkami mistrza Konika dotyczącymi właśnie ryżu, a zwłaszcza ryżu do sushi. Zadawali wiele pytań na temat właściwego przygotowanie sushi w domu. Jak widać młodzież otwarta jest nie tylko na nowe sposoby obróbki żywnością, ale również na nowe potrawy i smaki.
Następne warsztaty odbędą się w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu.
A tym czasem zapraszamy wszystkich zainteresowanych do udziału w otwartym konkursie kulinarnym ogłoszonym na profilu Facebook – „Dzień z Podravką”.