Jesienna zupa imbirowo-dyniowa

Jesienną zupę imbirowo-dyniową poleca znana aktorka Olga Bończyk.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jesienna zupa imbirowo-dyniowa
1 dynia
2 cebule
bulion
1 łyżeczka imbiru marynowanego
masło lub olej do smażenia
kilka kropel oliwy z pestek dyni
tarty parmezan
sól
pieprz

W tym przepisie wykorzystuję wydrążoną dynię jako wazę, dlatego sugeruję, by starannie ją oczyścić, wydrążyć ścinając uprzednio wierzch (który posłuży za przykrywkę). Jest wiele odmian dyń, dlatego warto zapytać sprzedawcę, która nadaje się na zupy.

Niewielką dynię wydrążamy i zalewamy wrzątkiem, żeby się wyparzyła. Pestki wyrzucamy a miąższ niezbyt starannie kroimy na mniejsze kawałki. 2 cebule trzeba pokroić i zeszklić na maśle, lub oleju. Dodajemy pokrojoną dynię i jeszcze kilka minut smażymy. Przekładamy wszystko do garnka i zalewany bulionem. Całość gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę imbiru marynowanego (dostępny w sklepach z azjatycką żywnością). Całość miksujemy malakserem aż do uzyskania jednolitego kremu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę przelewamy do naszej dyniowej wazy, posypujemy prażonymi (na suchej patelni) pestkami z dyni i wlewamy kilka kropel oliwy z pestek dyni. Całość można posypać tartym parmezanem