Kaczka po poznańsku to kulinarna wizytówka wielkopolski. Żeby kaczka smakowała idealnie trzeba ja odpowiednio potraktować nim trafi do pieca. Kaczkę należy natrzeć tłuszczem, czosnkiem, obsypać majerankiem, a do środka włożyć kilka pokrojonych jabłek i cebulę. Odstawić ją na 2-3 godziny do lodówki, żeby mięso przeszło aromatem marynaty. Potem rozgrzać piekarnik do 180 stop C i włożyć tam kaczkę na ponad 2 godziny. Ważne jest to, żeby w trakcie pieczenia co jakiś czas podlewać wytopionym z niej tłuszczykiem. To sprawi, że skórka zrobi się chrupiaca, ale nie spali się, a mięso nie będzie suche. Po wyjęciu z pieca można wykorzystać sos, który został z pieczenia. Podgrzać go, zaciągając zasmażką i dolewając czerwonego wina. Polać nim kaczkę na talerzu.