Kaczka po poznańsku wielkopolski rarytas

Tłuściutka, rumiana z modrą kapustą otoczona pulchnymi pyzami, wielkopolski rarytas.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kaczka po poznańsku wielkopolski rarytas
Kaczka po poznańsku to kulinarna wizytówka wielkopolski. Żeby kaczka smakowała idealnie trzeba ja odpowiednio potraktować nim trafi do pieca. Kaczkę należy natrzeć tłuszczem, czosnkiem, obsypać majerankiem, a do środka włożyć kilka pokrojonych jabłek i cebulę. Odstawić ją na 2-3 godziny do lodówki, żeby mięso przeszło aromatem marynaty. Potem rozgrzać piekarnik do 180 stop C i włożyć tam kaczkę na ponad 2 godziny. Ważne jest to, żeby w trakcie pieczenia co jakiś czas podlewać wytopionym z niej tłuszczykiem. To sprawi, że skórka zrobi się chrupiaca, ale nie spali się, a mięso nie będzie suche. Po wyjęciu z pieca można wykorzystać sos, który został z pieczenia. Podgrzać go, zaciągając zasmażką i dolewając czerwonego wina. Polać nim kaczkę na talerzu.