Do przygotowania zupy krem z brokułów potrzebne są blender ręczny i duży garnek. Zupę możesz podawać na ciepło lub jako chłodnik.
Jak zrobić zupę krem z brokułów?
Aby zrobić zupę krem, potrzebujesz 2 główki brokułów (bez głąbów), trochę cebuli, bulionu warzywnego, śmietany, soli i pieprzu. Taka zupa jest dietetyczna i smaczna.
Z czym podawać zupę krem z brokułów?
Zupa krem z brokułów idealnie komponuje się z wędzonym łososiem. Wystarczy, że plastry pokroisz na mniejsze paski i ułożysz na wierzchu zupy. Prostszym rozwiązaniem jest posypanie (bezpośrednio przed podaniem) kremowej zupy groszkiem ptysiowym. Dodatkowo w piekarniku możesz podpiec bułeczki lub ciabattę. Zupa krem świetnie smakuje zagryzana chrupkim pieczywem.
Właściwości zdrowotne brokułów
Brokuły są niskokaloryczne i mają dużo węglowodanów, białka i błonnika. Są bogatym źródłem witamin grupy C, A, K oraz kwasu foliowego. Brokuły powinny jeść osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ dzięki wysokiej zawartości potasu, warzywa te udrażniają naczynia krwionośne.
Jak zrobić zupę krem z brokułów?
Aby zrobić zupę krem, potrzebujesz 2 główki brokułów (bez głąbów), trochę cebuli, bulionu warzywnego, śmietany, soli i pieprzu. Taka zupa jest dietetyczna i smaczna.
- Brokuły oczyść, podziel na różyczki, a łodygę pokrój w plasterki.
- Obierz cebulę, pokrój, wrzuć razem z brokułami do bulionu i gotuj.
- Zagotowane warzywa zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku.
- Nakładając zupę do miseczek dodaj kleks kwaśnej śmietany.
- Na wierzch do dekoracji wrzuć kilka całych różyczek. Gotowe.
Z czym podawać zupę krem z brokułów?
Zupa krem z brokułów idealnie komponuje się z wędzonym łososiem. Wystarczy, że plastry pokroisz na mniejsze paski i ułożysz na wierzchu zupy. Prostszym rozwiązaniem jest posypanie (bezpośrednio przed podaniem) kremowej zupy groszkiem ptysiowym. Dodatkowo w piekarniku możesz podpiec bułeczki lub ciabattę. Zupa krem świetnie smakuje zagryzana chrupkim pieczywem.
Właściwości zdrowotne brokułów
Brokuły są niskokaloryczne i mają dużo węglowodanów, białka i błonnika. Są bogatym źródłem witamin grupy C, A, K oraz kwasu foliowego. Brokuły powinny jeść osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ dzięki wysokiej zawartości potasu, warzywa te udrażniają naczynia krwionośne.