Jak pojmujemy smak?
Ludzie pojmują smak zupełnie inaczej niż zwierzęta. Nasze rozumienie smaku skupia się na kombinacji wrażeń węchowych oraz tych płynących z doznań receptorów smakowych. Słony smak, definiujemy na podstawie wyczuwalnych soli sodu oraz potasu. To właśnie kationy tych metali określają, że coś jest bardziej lub mnie słone.
Jak rozmieszczone są receptory smakowe na naszym języku?
O ile receptory rozpoznające słodki smak mieszczą się na koniuszku języka, te od gorzkiego są umieszczone u jego nasady. Smak kwaśny wyczuwamy po bokach, a receptury odpowiadające za słony smak są rozmieszczone na całym języku. Każda potrawa o słonym posmaku zostanie wykryta.
Udowodniono, że potrzebujemy zaledwie 0,3 sekundy by zareagować na słony smak w ustach. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak to jest u Was i jak szybko potraficie rozpoznawać smaki?
Wpływ słonego smaku na nasze zdrowie
Słony smak zaostrza apetyt i sprawia, że chcemy przyjmować więcej pokarmu, niż potrzebujemy w danym momencie. To domena słonych przekąsek, które potrafią niemal uzależnić. Dodatkowo słone potrawy zatrzymują płyny w organizmie. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Udowodniono, że słony smak pobudza do pracy trzustkę, oczyszcza ciało z toksyn oraz martwych komórek. Przyspieszenie procesów metabolicznych to dodatkowa wartość zdrowotna.
Smak umami - brat smaku słonego
Japoński chemik, Kikunae Ikeda, wyodrębnił smak umami ze smaku słonego. Najmłodszy z rozpoznawanych przez ludzi smaków określany jest mianem bulionowego, lekko słonawego rosołu. Takie pokrewieństwo smaków sprawiło, że umami, czyli pyszny, jest bratem smaku słonego.
Lubicie słone przekąski? Jak często sięgacie po słony smak w swojej kuchni?
Odkryj jak wykształtować smak u dziecka >>>
Ludzie pojmują smak zupełnie inaczej niż zwierzęta. Nasze rozumienie smaku skupia się na kombinacji wrażeń węchowych oraz tych płynących z doznań receptorów smakowych. Słony smak, definiujemy na podstawie wyczuwalnych soli sodu oraz potasu. To właśnie kationy tych metali określają, że coś jest bardziej lub mnie słone.
Jak rozmieszczone są receptory smakowe na naszym języku?
O ile receptory rozpoznające słodki smak mieszczą się na koniuszku języka, te od gorzkiego są umieszczone u jego nasady. Smak kwaśny wyczuwamy po bokach, a receptury odpowiadające za słony smak są rozmieszczone na całym języku. Każda potrawa o słonym posmaku zostanie wykryta.
Udowodniono, że potrzebujemy zaledwie 0,3 sekundy by zareagować na słony smak w ustach. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak to jest u Was i jak szybko potraficie rozpoznawać smaki?
Wpływ słonego smaku na nasze zdrowie
Słony smak zaostrza apetyt i sprawia, że chcemy przyjmować więcej pokarmu, niż potrzebujemy w danym momencie. To domena słonych przekąsek, które potrafią niemal uzależnić. Dodatkowo słone potrawy zatrzymują płyny w organizmie. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Udowodniono, że słony smak pobudza do pracy trzustkę, oczyszcza ciało z toksyn oraz martwych komórek. Przyspieszenie procesów metabolicznych to dodatkowa wartość zdrowotna.
Smak umami - brat smaku słonego
Japoński chemik, Kikunae Ikeda, wyodrębnił smak umami ze smaku słonego. Najmłodszy z rozpoznawanych przez ludzi smaków określany jest mianem bulionowego, lekko słonawego rosołu. Takie pokrewieństwo smaków sprawiło, że umami, czyli pyszny, jest bratem smaku słonego.
Lubicie słone przekąski? Jak często sięgacie po słony smak w swojej kuchni?
Odkryj jak wykształtować smak u dziecka >>>
Nina W.
karola25
Dinah