ABC kuchni tajskiej

Kuchnia tajska, to nie tylko różnorodność pysznych smaków i zapachów, ale także bogactwo kolorów w każdym owocu, warzywie, czy daniu.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
ABC kuchni tajskiej
fot. Fotolia

Mieszanka wielu elementów regionalnych miała wpływ na kuchnię tajską. Możemy tu spotkać odłamy m. in. kuchni: malezyjskiej, chińskiej, indyjskiej, czy laotańskiej oraz wielu innych. Dodatkowo, na jej różnorodność wpływa klimat, historia, a także religia

POPULARNE SKŁADNIKI
W tej kuchni mamy do czynienia z połączeniem wszystkich pięciu smaków: gorzki, ostry, słony, słodki i kwaśny. Najmodniejszym i najcenniejszym składnikiem jest ryż biały, najczęściej długoziarnisty. Jest podawany do sałatek, zup, czy smażonych potraw. Dodatkowych modnych składników można wymieniać więcej: kolendra, mleko kokosowe, pasta krewetkowa, limetka, trawa cytrynowa....

Bardzo cenionym składnikiem kuchni tajskiej są ryby i owoce morza. Zjadane na surowo, gotowane na parze, grillowane, czy też podduszane. Osoby lubiące tropikalne owoce znajdą tu dla siebie raj na ziemi. Bogactwem rambutanu, papai, mango, czy longanu przewyższa inne regiony. Znajdziemy tu też znane nam jabłka, brzoskwinie, czy truskawki.

POPULARNE DANIA
Popularnymi daniami kuchni tajskiej są np. kurczak "kai yang" grillowany, doprawiony pieprzem i korzeniem kolendry. Bardzo dobra sałatka z papai "som tam" jedzona jest tu bardzo często. Oprócz tego, spotkamy ostre zupy i wiele, różnie przygotowanych makaronów. Na północy regionu najczęściej jada się czerwone mięso, czy kleik ryżowy "khao niaw".

ETYKIETA TAJSKA
Kuchnia tajska słynie też z niezwykle eleganckiego spożywania posiłków. Łyżkę trzyma się w prawej ręce, natomiast widelec w lewej. Widelcem nakłada się jedzenie na łyżkę. Warto wiedzieć, że słynnych pałeczek używa się do makaronów. Kleisty ryż je się tu palcami. Posiłki bardzo często spożywane są na powietrzu, serwowane w dużych i małych miskach.

WARTO WIEDZIEĆ
Egzotyczny owoc, o jakże znakomitej nazwie DURIAN został umieszczony wśród rzeczy, których nie można wnosić na pokład samolotu ze względu na swój specyficzny, drażniący zapach. Owoc ten, jest w smaku wyborny, jednak jego zapach, może odstraszyć niejednego.


Odkryj sekrety kuchni tajskiej! >>>