RÓŻE – DESER KARNAWAŁU
Róże karnawałowe podobnie jak pączki i faworki, stanowią słodki przysmak na czas hucznych imprez. Ciasteczka te przypominają rozłożone pąki róż, a w centralnej części ozdobione są dżemem, konfiturą lub marmoladą i dodatkowo oprószone cukrem pudrem.
Przysmaki te ( podobnie jak faworki) robi się ze zbitego ciasta, które aby było kruche i smaczne, musi zostać dobrze napowietrzone. Ciastka formuje się z kilku części i smaży na rozgrzanym oleju lub smalcu.
Karnawałowe róże to doskonały deser zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Świetnie sprawdzą się na urodzinowych przyjęciach Waszych dzieci, a także jako przekąska zabierana do pracy lub szkoły.
JAK ZROBIĆ KARNAWAŁOWE RÓŻE
Zanim zabierzemy się do wyrabiania ciasta, przygotujmy sobie naczynia, które posłużą nam do wykrawania kółek - idealne do tego celu okażą się szklanki, literatki i kieliszki o różnej średnicy.
Zdjęcie: Fotolia
Gdy mamy już naczynia w zasięgu ręki, możemy zabrać się za robienie ciasta. Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę, cukier i odrobinę soli, a następnie roztrzepane widelcem żółtko, śmietanę i łyżkę spirytusu. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy na jednolitą masę i zbijamy na blacie drewnianym wałkiem. Idealnie wyrobione ciasto na karnawałowe róże charakteryzować powinno się jednolitością, kruchością oraz dużą zawartością powietrznych bąbelków.
W kolejnych etapach pracy ciasto warto podzielić na partię i każdą z nich wałkować na bardzo cienkie placki. Następnie wykrawać z niego 3 do 5 krążków różnej wielkości. By podczas wycinania kółek szklanki nie obklejały się ciastem, obtaczajmy ich brzegi mąką. Największy krążek na karnawałową różę powinien mierzyć ok. 10 centymetrów, a każdy kolejny o centymetr mniej. Musimy pamiętać również by naciąć okręgi w kilku miejscach, dzięki czemu po usmażeniu przypominać będą płatki róży.
Wycięte krążki układamy jeden na drugim począwszy od największego do najmniejszego i sklejamy poprzez solidne uciśnięcie palcem na ich środku.
Tak przygotowane róże smażymy na głębokim oleju, pilnując by się nie przypalały. Po usmażeniu „ kwiat” oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy ulubioną konfiturą, dżemem, owocami kandyzowanymi lub wedle uznania – kremem.
Zdjęcie: Fotolia
SPRAWDZONE SMAKOŁYKI
Wypróbowany przepis na ciastka to podstawa udanego deseru karnawałowego. U nas znajdziecie pomysły na tradycyjne przysmaki oraz inspirujące wariację na ich temat.
Na czas balów i spotkań z przyjaciółmi polecamy Wam recepturę na karnawałowe róże z wisienką, które doskonale zasmakują podane ze świeżo zaparzoną kawą, kakao lub gorącą czekoladą. Oryginalnym i godnym polecenia przepisem będą także sezamowe róże – są one nie tylko pyszne ale i smaczne!
Obecność róż na karnawałowym stole to obowiązek! Skuście się i przygotujcie je z pomocą naszych przepisów. Słodkie karnawałowe róże gwarantowane!
Róże karnawałowe podobnie jak pączki i faworki, stanowią słodki przysmak na czas hucznych imprez. Ciasteczka te przypominają rozłożone pąki róż, a w centralnej części ozdobione są dżemem, konfiturą lub marmoladą i dodatkowo oprószone cukrem pudrem.
Przysmaki te ( podobnie jak faworki) robi się ze zbitego ciasta, które aby było kruche i smaczne, musi zostać dobrze napowietrzone. Ciastka formuje się z kilku części i smaży na rozgrzanym oleju lub smalcu.
Karnawałowe róże to doskonały deser zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Świetnie sprawdzą się na urodzinowych przyjęciach Waszych dzieci, a także jako przekąska zabierana do pracy lub szkoły.
JAK ZROBIĆ KARNAWAŁOWE RÓŻE
Zanim zabierzemy się do wyrabiania ciasta, przygotujmy sobie naczynia, które posłużą nam do wykrawania kółek - idealne do tego celu okażą się szklanki, literatki i kieliszki o różnej średnicy.
Zdjęcie: Fotolia
Gdy mamy już naczynia w zasięgu ręki, możemy zabrać się za robienie ciasta. Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę, cukier i odrobinę soli, a następnie roztrzepane widelcem żółtko, śmietanę i łyżkę spirytusu. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy na jednolitą masę i zbijamy na blacie drewnianym wałkiem. Idealnie wyrobione ciasto na karnawałowe róże charakteryzować powinno się jednolitością, kruchością oraz dużą zawartością powietrznych bąbelków.
W kolejnych etapach pracy ciasto warto podzielić na partię i każdą z nich wałkować na bardzo cienkie placki. Następnie wykrawać z niego 3 do 5 krążków różnej wielkości. By podczas wycinania kółek szklanki nie obklejały się ciastem, obtaczajmy ich brzegi mąką. Największy krążek na karnawałową różę powinien mierzyć ok. 10 centymetrów, a każdy kolejny o centymetr mniej. Musimy pamiętać również by naciąć okręgi w kilku miejscach, dzięki czemu po usmażeniu przypominać będą płatki róży.
Wycięte krążki układamy jeden na drugim począwszy od największego do najmniejszego i sklejamy poprzez solidne uciśnięcie palcem na ich środku.
Tak przygotowane róże smażymy na głębokim oleju, pilnując by się nie przypalały. Po usmażeniu „ kwiat” oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy ulubioną konfiturą, dżemem, owocami kandyzowanymi lub wedle uznania – kremem.
Zdjęcie: Fotolia
SPRAWDZONE SMAKOŁYKI
Wypróbowany przepis na ciastka to podstawa udanego deseru karnawałowego. U nas znajdziecie pomysły na tradycyjne przysmaki oraz inspirujące wariację na ich temat.
Na czas balów i spotkań z przyjaciółmi polecamy Wam recepturę na karnawałowe róże z wisienką, które doskonale zasmakują podane ze świeżo zaparzoną kawą, kakao lub gorącą czekoladą. Oryginalnym i godnym polecenia przepisem będą także sezamowe róże – są one nie tylko pyszne ale i smaczne!
Obecność róż na karnawałowym stole to obowiązek! Skuście się i przygotujcie je z pomocą naszych przepisów. Słodkie karnawałowe róże gwarantowane!
LauraLaura
marcinka
karola25
Jedzonko5656