Karnawałowe róże to tradycyjne polskie ciastko z ciasta kruchego z marmoladą. Jego charakterystyczny kształt wymaga biegłości rąk i trochę wysiłku, wygląd i smak jednak w pełni to rekompensują. Tradycyjnie robione są na Tłusty Czwartek, ale trzeba je wcześniej przetestować, nieprawdaż?
Przepisy na karnawałowe róże różnią się między sobą – niektórzy dodają do ciasta dodatki smakowe jak skórkę cytrusów, eksperymentują też z masłem lub śmietanką w cieście.
Warto pamiętać, że im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym bardziej kruche i delikatne będą nasze róże. Do wycinania z ciasta kółek przydadzą się też szklanki o różnych średnicach - idealny zestaw? Szklanka, literatka i mały kieliszek do wódki, lub podobne.
Jak wygląda różany ogród na gotujmy?
Klasyczne, piękne róże zrobiła luna19 - oto jej przepis na karnawałowe róże i wiatraczki.
Pomarańczowe róże karnawałowe - ze skórką i aromatem pomarańczowym - to propozycja Reniz.
Karnawałowe róże z malinowym oczkiem to przepis autorstwa anemon.
Ilonar2301 swoje Chruścikowe róże wzbogaca dżemem wiśniowym.
IwonaM do ciasta dodaje rum, a środek róż zdobi dżemem z czarnej porzeczki. Oto jej róże karnawałowe dla babci i dziadka.
Więcej przepisów na karnawałowe słodkości znajdziecie tutaj >>>