Przepis na przeziębienie i grypę według Karola Okrasy:
Risottata z pieczoną kaczką, limonką i imbirem. Ratatouille warzywne z kolendrą
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 200 g pieczonego udka kaczki
- 300 g pomidorów pelati
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 80 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 limonki
- cebula
- pęczek świeżej kolendry
- 0,5 litr wywaru warzywnego
- 15 g świeżego imbiru
- 0,5 cukini
- 200 g bakłażana
- 0,5 surowej papryki
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania:
1.Cebulę i czosnek posiekać,
2.Paprykę obrać i pokroić w drobną kostkę,
3.Pomidory pelati pokroić w drobną kostkę,
4.Przesmażyć na oliwie cebulę i czosnek oraz kaczkę (pokrojoną w paski). Dodać pomidory pelati, gotować na wolnym ogniu ok 10 min.
5.Dodać odrobinę wody podczas gotowania,
6.Dodać imbir, otartą skórkę z limonki i sok,
7.Dodać masło i śmietankę, wszystko razem zagotować i doprawić solą i pieprzem,
8.Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę 2/2 cm. Przesmażyć na oliwie i dodać do sosu,
9.Kolendrę posiekać i dodać na końcu do sosu,
10.Makaron przesmażyć na oliwie ok. 2 min, podlać wodą i gotować al.’dente,
11.Zalać makaron sosem i podawać.
Informacje prasowe