Wielka kulinarna przygoda z kotletami w roli głównej
Na hasło "kotlet" większość z nas pewnie ma przed oczami popularnego "schaboszczaka" albo mielonego. I nic dziwnego, bo to władcy polskich obiadów. Ale najwyższy czas poznać innych przedstawicieli tej królewskiej rodziny!
Robert Sowa stwierdza, że: "Kotlety to chyba najpopularniejsze danie obiadowe. Ich rodzajów jest niezliczona ilość, bo tak na dobrą sprawę możemy je przygotować z prawie każdego składnika, jaki mamy w lodówce. Warzywne dla wegetarian i wegan, mięsne z soczystej wołowiny albo wieprzowiny, - dla mięsożerców, a dla znawców - rybne z dużą ilością ziół i dodatków."
Kucharz podaje też cenną wskazówkę: "Zasada jest prosta: mielimy, tłuczemy lub panierujemy wszystko to, na co akurat mamy ochotę." I zapewnia, że taki obiad nie może się nie udać.
Przepis na Kotlety z kapusty
Podajemy przepis na kotlety z kapusty autorstwa Roberta Sowy. Więcej inspirujących przepisów znajdziecie w książeczce kulinarnej "Kuchnia jak u Sowy", dołączonej do najnowszego numeru dwutygodnika "Party".
Kotlety z kapusty
Składniki dla 4 osób:
• 1 główka białej kapusty (ok. 1 kg)
• 2 łyżki cebuli suszonej
• 1-2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżeczka przyprawy do potraw Kucharek
• 2 jajka
• ½ łyżeczki pieprzu białego
• 6 łyżek oleju
• 3 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Kapustę pokrój na kawałki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, a następnie zmiel w maszynce i odciśnij. Dodaj jajka, cebulę, przyprawy, mąkę oraz pieprz i wymieszaj wszystko tak, aby powstała gładka masa. Potem formuj z niej kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj z gotowanymi lub odsmażonymi ziemniakami.
Informacje prasowe
Na hasło "kotlet" większość z nas pewnie ma przed oczami popularnego "schaboszczaka" albo mielonego. I nic dziwnego, bo to władcy polskich obiadów. Ale najwyższy czas poznać innych przedstawicieli tej królewskiej rodziny!
Robert Sowa stwierdza, że: "Kotlety to chyba najpopularniejsze danie obiadowe. Ich rodzajów jest niezliczona ilość, bo tak na dobrą sprawę możemy je przygotować z prawie każdego składnika, jaki mamy w lodówce. Warzywne dla wegetarian i wegan, mięsne z soczystej wołowiny albo wieprzowiny, - dla mięsożerców, a dla znawców - rybne z dużą ilością ziół i dodatków."
Kucharz podaje też cenną wskazówkę: "Zasada jest prosta: mielimy, tłuczemy lub panierujemy wszystko to, na co akurat mamy ochotę." I zapewnia, że taki obiad nie może się nie udać.
Przepis na Kotlety z kapusty
Podajemy przepis na kotlety z kapusty autorstwa Roberta Sowy. Więcej inspirujących przepisów znajdziecie w książeczce kulinarnej "Kuchnia jak u Sowy", dołączonej do najnowszego numeru dwutygodnika "Party".
Kotlety z kapusty
Składniki dla 4 osób:
• 1 główka białej kapusty (ok. 1 kg)
• 2 łyżki cebuli suszonej
• 1-2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżeczka przyprawy do potraw Kucharek
• 2 jajka
• ½ łyżeczki pieprzu białego
• 6 łyżek oleju
• 3 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Kapustę pokrój na kawałki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, a następnie zmiel w maszynce i odciśnij. Dodaj jajka, cebulę, przyprawy, mąkę oraz pieprz i wymieszaj wszystko tak, aby powstała gładka masa. Potem formuj z niej kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj z gotowanymi lub odsmażonymi ziemniakami.
Informacje prasowe