Świąteczny karp w galarecie

  • 1

Karp w galarecie to proste i efektowne danie. Zaskocz swoich gości i przygotuj karpia w galarecie. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Świąteczny karp w galarecie
Składniki
- 2-3 filety z karpia
- 2 łyżeczki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2-3 marchewki
- korzeń pietruszki
- natki pietruszki
- por
- sól
- pieprz

Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>



Sposób przygotowania
1. Filety z karpia umyj w zimnej wodzie i obierz z ew. łusek. Warzywa umyj i obierz. Jednego fileta włóż do garnka. Zalej wodą. Dodaj cukier, ziele angielskie, liście laurowe, marchewkę, pora, korzeń pietruszki oraz dużą ilość soli i pierzu. Zamieszaj i wstaw na ogień. Gotuj tak długo, aż ryba się rozgotuje. Wyjmij marchewkę. Resztę przecedź przez sito.

2. Pozostałe filety pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm. Włóż do przecedzonego płynu i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wyjmij karpia i przełóż do naczynia, w którym planujesz podać rybę. Do płynu dodaj żelatynę, mieszając zagotuj. Kawałki karpia zalej płynem. Zrób ozdoby z natki pietruszki oraz marchewki. Wystudź. Wstaw do lodówki do czasu, aż galaretka stężeje.


Przepis, wykonanie, stylizacja i zdjęcie Elżbieta Żołek


Zobacz film jak zrobić Karpia w galarecie