Powodem droższej ceny karpia są problemy hodowców z materiałem zarybieniowym, w efekcie w wielu stawach użyto do zarybienia narybku jednorocznego zamiast dwuletniego.
Okazało się ponadto, że ryby nie rosną zbyt szybko, bo niektóre hodowle oszczędzały na karmie z powodu jej wysokich cen. Wszystko to razem spowodowało spadek produkcji karpia o aż 5 ton mniej w stosunku do ubiegłych lat.
W roku 2011 produkcja karpia wyniesie ok. 15 tys. ton, podczas, gdy kilka lat temu odławiano w polskich stawach ponad 20 tys. ton.
Co to oznacza dla naszych kieszeni? Cena karpia w hurcie wzrośnie prawdopodobnie o 10 procent w porównaniu z rokiem 2010, co w przeliczeniu na handel detaliczny oznacza cenę 15-17 złotych za kilogram tej tradycyjnej bożonarodzeniowej ryby.
Okazało się ponadto, że ryby nie rosną zbyt szybko, bo niektóre hodowle oszczędzały na karmie z powodu jej wysokich cen. Wszystko to razem spowodowało spadek produkcji karpia o aż 5 ton mniej w stosunku do ubiegłych lat.
W roku 2011 produkcja karpia wyniesie ok. 15 tys. ton, podczas, gdy kilka lat temu odławiano w polskich stawach ponad 20 tys. ton.
Co to oznacza dla naszych kieszeni? Cena karpia w hurcie wzrośnie prawdopodobnie o 10 procent w porównaniu z rokiem 2010, co w przeliczeniu na handel detaliczny oznacza cenę 15-17 złotych za kilogram tej tradycyjnej bożonarodzeniowej ryby.
KrewkaKrystyna
cherry