Karp zatorski powstaje ze skrzyżowania czystej linii karpia zatorskiego z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Charakteryzuje się dobrym wygrzbieceniem, zwartą formą i oliwkowym lub oliwkowo-niebieskim kolorem. Jest rybą szybko przyrastającą o wysokiej wydajności mięsnej.
Mięso wyróżnia się delikatnym smakiem i pozbawione jest charakterystycznego dla karpii zapachu mułu. Jest to zasługą czystego środowiska, w jakim jest hodowany.
„Karp zatorski” jest kolejnym po „podkarpackim miodzie spadziowym”, polskim produktem zarejestrowanym przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Mięso wyróżnia się delikatnym smakiem i pozbawione jest charakterystycznego dla karpii zapachu mułu. Jest to zasługą czystego środowiska, w jakim jest hodowany.
„Karp zatorski” jest kolejnym po „podkarpackim miodzie spadziowym”, polskim produktem zarejestrowanym przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.