Znamy najlepszych sommelierów w Polsce

Wyróżnienie dla największego znawcy wina zdobył Andrzej Strzelczyk, pokonując rywali w arcytrudnych konkurencjach.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Znamy najlepszych sommelierów w Polsce
Tytuł najlepszego sommeliera w Polsce zdobył Andrzej Strzelczyk, na co dzień pracujący w hotelu Le Regina, a w pokonanym polu zostawił Pawła Białęckiego (restauracja Atelier Amaro) oraz Pawła Demianiuka (Amber Room).

Sommelierzy musieli udowodnić, że znają zarówno na samych trunkach, jaki i łączeniu ich z najbardziej wyszukanymi potrawami – w menu widniała terrina z foie gras i grasicy, pieczony halibut w sosie homarowym, gicz jagnięcia confit i ser fontina.

Oprócz tego jedna z konkurencji wymagała rozlania półtoralitrowej butelki szampana na 12 równych porcji z absolutnym zakazem dolewania w czasie tylko 3 minut, a jeszcze inna wymagała rozpoznania bardzo rzadkich gatunków win i innych trunków oraz wskazania błędów w karcie win.

Sommelierzy to nie tylko ludzie serwujący wino w restauracjach – to przede wszystkim specjaliści z dziedziny wymagającej olbrzymiej wiedzy, doświadczenie degustatorzy, często też kupcy zaopatrujący restauracje, sklepy i hotele w wina. Dobry sommelier sam jeździ po winnicach i wybiera wino, a potem się nim opiekuje zapewniając jak najlepsze warunki. Często wraz z szefem kuchni konstruuje menu i dobiera wino do potraw – serwowanie go klientom jest tylko małym procentem jego obowiązków.

Organizatorem Mistrzostw Polski Sommelierów, które odbyły się 2 września 2012 w hotelu Intercontinental w Warszawie było Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.