Kartoflak mazurski Piotra Galińskiego

Przepis pochodzi z książki "Taniec z garami" Piotra Galińskiego, jurora "Tańca z gwiazdami"

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Kartoflak mazurski Piotra Galińskiego
1 kg surowych ziemniaków
2 cebule
10 dag mąki pszennej
2 jajka
1/4 kg boczku
suszony majeranek
sól
pieprz
oliwa

Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Połowę boczku kroimy w drobna kostkę, dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy. Resztę mięsa kroimy w cienkie plastry i wykładamy nimi dno żaroodpornego naczynia, na tę warstwę wykładamy masę ziemniaczaną i zapiekamy w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku ok. godziny. Proponuję, żeby na początku pieczenia temperatura była trochę niższa - 160 st. C, a dopiero po 30 min. podkręćmy ją do 200 st. C.