Kategoria promowana - wrzesień

Jesień nadchodzi wielkimi krokami, a wraz z nią nowa kategoria promowana. Zobacz za jakie przepisy dostaniesz dodatkowe 20 wirtuali.

WPROWADZENIE

Jesień nadchodzi wielkimi krokami, a wraz z nią nowa kategoria promowana. Zobacz za jakie przepisy dostaniesz dodatkowe 20 wirtuali.
Jesień puka do naszych kuchennych okien. Nowe produkty pojawiają się na straganach, a w przepisach dominują grzyby, jabłka, gruszki, śliwki i uwielbiana przez wszystkich dynia

Zobacz jak zrobić zupę z dyni - klasyk jesiennego stołu. 

Sprawdź jakie przepisy nagrodzimy w tym miesiącu dodatkowymi 20 wirtualami, które można wymienić na ciekawe produkty z Katalogu Nagród.

Dynia na wytrawnie

W tym miesiącu króluje dynia! Pochwal się swoimi autorskimi przepisami na dynię na wytrawnie. Makarony, gnocchi dyniowe, tarty, quiche - to tylko jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie dyni. 

Punkty nie zostaną przyznane za zupę krem z dyni oraz dania słodkie. W potrawach można użyć dynię świeżą, marynowaną, puree z dyni, a także dowolny jej rodzaj dyni, który jest dostępny. 

Sprawdź, jakie są rodzaje i odmiany dyni i dowiedz się, do jakich przepisów je wykorzystać. 



Sałatka z dynią i soczewicą Gnocchi dyniowe
fot. Adobe Stock

Pamiętaj, że przepis dodany do kategorii promowanej musi posiadać minimum 3 zdjęcia - 2 zdjęcia z etapów przygotowania i 1 przedstawiające gotowe danie. Warunkiem przyznania punktów jest także estetyczny wygląd potrawy.
 

Jabłka na słodko

Podziel się z nami swoimi przepisami na wypieki i desery z jabłkami. Używaj wyłącznie świeżych jabłek, receptury z wykorzystaniem suszonych owoców nie będą promowane. 

Masz sprawdzony przepis na kruche z jabłkami? A może wiesz jak zrobić puszyste i sprężyste drożdżowe racuchy, idealne do popołudniowej herbaty? Opublikuj w naszym serwisie swoją autorską recepturę i zgarnij dodatkowe 20 wirtuali!

Placek z jabłkami Jabłkowe róże
fot. Adobe Stock

Moderatorki mogą nie przyznać punktów za przepisy uznane za zbyt proste.

Dania z grzybami leśnymi

Grzyby kojarzą się z nadchodzącą jesienią. Do domu przynoszą zapach lasu, mchu i igliwia. Urozmaicają smakiem i aromatem wiele dań, a najlepiej smakują te świeże, niedawno zebrane. 

Dodatkowymi punktami wyróżnimy przepisy na dania z wykorzystaniem świeżych grzybów leśnych. Potrawy z pieczarkami, boczniakami lub suszonymi grzybami nie znajdą się w kategorii promowanej. 

Chcesz zachować aromat grzybów na długi czas? Zobacz jak suszyć grzyby z wykorzystaniem trzech metod. 


Risotto z grzybami 
fot. Adobe Stock
 
Aby otrzymać dodatkowe 20 punktów, przepisy powinny składać się z minimum 4 składników, a grzyby wykorzystane w przepisie powinny być świeże. 
Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt prostewyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia
 
 
Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorką (wyślij wiadomość do misia5).

Kategoria promowana trwa od 1 do 30 września