Zastanawiasz się, co można zrobić z dyni? Jedną z podstawowych potraw z tego jesiennego warzywa jest zupa. Robi się ją błyskawicznie a do tego wspaniale rozgrzewa. Sycąca, lecz niskokaloryczna – takie danie świetnie nadaje się dla osób na diecie. Jak przygotować zupę z dyni?
Przepis na zupę dyniową
1. Przygotuj:
3. Czosnek i cebulę siekamy na drobne kawałki a następnie podsmażamy na patelni do momentu, aż się lekko zarumienią.
4. Do warzyw dodajemy kawałki dyni i całość dusimy kilka minut, aż dynia lekko zmięknie.
5. Całość zalewamy wywarem i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną.
6. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze kilka minut.
7. Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię.
8. Gotową zupę nalewamy do talerza lub miseczki i dekorujemy uprażonymi nasionami. Smacznego!
Fotolia
Jaką dynię wybrać do zupy?
Choć odmian dyni jest sporo, wbrew pozorom nie każda nadaje się do przygotowania zupy. Wszystko zależy od smaku i konsystencji miąższu, który w każdym rodzaju są nieco inne. Jakie odmiany dyni nadają się do zup?
Co zrobić, aby krem z dyni nie był mdły? To częste pytanie osób, które po raz pierwszy biorą się za jego gotowanie. Sposobów jest mnóstwo – zaczynając od przypraw, przez aromatyczne dodatki po chrupiące posypki.
A Wy w jaki sposób robicie zupę dyniową? Jaką odmianę tego warzywa najczęściej wykorzystujecie w swoich przepisach? Może macie swoje patenty na idealne doprawienie kremu z dyni? Wypowiedzcie się w komentarzach!
Przepis na zupę dyniową
1. Przygotuj:
- 1 kg dyni hokkaido;
- 1 l wywaru warzywnego lub mięsnego;
- 2 małe cebule;
- 3 ząbki czosnku;
- Szczyptę chilli;
- Szczyptę kurkumy;
- Szczyptę pieprzu cayenne;
- Szczyptę gałki muszkatołowej;
- 2 łyżki słonecznika;
- 2 łyżki pestek z dyni;
- Sól do smaku.
3. Czosnek i cebulę siekamy na drobne kawałki a następnie podsmażamy na patelni do momentu, aż się lekko zarumienią.
4. Do warzyw dodajemy kawałki dyni i całość dusimy kilka minut, aż dynia lekko zmięknie.
5. Całość zalewamy wywarem i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną.
6. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze kilka minut.
7. Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię.
8. Gotową zupę nalewamy do talerza lub miseczki i dekorujemy uprażonymi nasionami. Smacznego!
Fotolia
Jaką dynię wybrać do zupy?
Choć odmian dyni jest sporo, wbrew pozorom nie każda nadaje się do przygotowania zupy. Wszystko zależy od smaku i konsystencji miąższu, który w każdym rodzaju są nieco inne. Jakie odmiany dyni nadają się do zup?
- Dynia zwyczajna – najbardziej powszechna odmiana, z której najczęściej robimy straszne lampiony na Halloween. W smaku dosyć mdła, dlatego zupy z jej udziałem wymagają sporej ilości przypraw. Łatwo się blenduje, szczególnie jeśli ją przed ugotowaniem nieco podpieczemy.
- Dynia piżmowa – posiada charakterystyczny podłużny kształt, nieco podobny do gruszki. W smaku bardziej wyrazista od zwyczajnej. Posiada lekko orzechowy i słodki posmak, dzięki czemu jest dość uniwersalna. Jest łatwa w przyrządzaniu i dość kremowa, nawet na surowo.
- Dynia hokkaido – ostatnimi czasy bardzo popularna. Mała, twarda dynia o okrągłym kształcie. Ma wyrazisty smak, dzięki czemu nie potrzebuje tak wielu przypraw. Przed gotowaniem warto ją podpiec w piekarniku, co pomoże usunąć skórkę.
- Dynia muszkatołowa – słodka w smaku dynia o charakterystycznej zielonej skórce. Jeśli chodzi o jej zastosowanie w kuchni, to istnieje wiele sprzecznych informacji. Jedni używają ją jedynie do deserów, inni z chęcią wykorzystują do delikatniejszych zup z dodatkiem mleka kokosowego. Jedno jest pewne – nie ma tak kremowej konsystencji, dzięki czemu gorzej się ją blenduje.
- Dynia biała – posiada ciekawy, bardzo jasny kolor skórki i miąższu. Intensywna w smaku a przy tym posiadająca bardzo kremową konsystencję. Bez problemu się miksuje i nie potrzebuje zbytniego doprawiania. Niestety – nie jest zbyt popularna w Polsce i tylko w niektórych sklepach można ją kupić.
Co zrobić, aby krem z dyni nie był mdły? To częste pytanie osób, które po raz pierwszy biorą się za jego gotowanie. Sposobów jest mnóstwo – zaczynając od przypraw, przez aromatyczne dodatki po chrupiące posypki.
- Przyprawy: najlepiej będą pasowały ostre przyprawy, takie jak chilli, pieprz cayenne lub czerwony oraz curry. Dobrym pomysłem jest także gałka muszkatołowa, cynamon oraz kolendra.
- Dodatki: do bardziej delikatnych zup świetnie się nada mleko kokosowe. Gdy zależy nam na pikanterii i wyrazistości, dobrze jest sięgnąć po pieczone pory, czosnek a zamiast białej wybrać czerwoną cebulę.
- Posypki: oprócz standardowych prażonych nasion, dobrym pomysłem są grzanki czosnkowe, smażony na chrupko bekon z dodatkiem syropu klonowego, groszek ptysiowy, chipsy warzywne oraz prażone orzechy.
A Wy w jaki sposób robicie zupę dyniową? Jaką odmianę tego warzywa najczęściej wykorzystujecie w swoich przepisach? Może macie swoje patenty na idealne doprawienie kremu z dyni? Wypowiedzcie się w komentarzach!
SylaUla