Rodzaje i odmiany dyni

Która odmiana dyni będzie najlepsza na zupę, a która na placki dyniowe? Zobacz, jakie są najpopularniejsze rodzaje dyni i do czego je wykorzystać. Oto dynia hokkaido, kabocha, makaronowa, piżmowa i zwyczajna.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Rodzaje i odmiany dyni
fot. Adobe stock

Odmiany dyni - do czego wykorzystać dany rodzaj?


Oto krótki opis najpopularniejszych dyń - zobacz, czy dostaniesz takie na pobliskim straganie.
  • Dynia zwyczajna
dynia zwyczajna

Dynia zwyczajna (cucurbita pepo) to odmiana występująca w kolorach żółtym, zielonym i pomarańczowym. Jest to najpopularniejsza dynia dostępna na rynku, wykorzystywana jako składnik bazowy wielu potraw oraz jako dekoracja.

W kształcie okrągła, choć zdarzają się zwyczajne dynie podłużne, o pomarańczowej barwie. Ze względu na swój mało słodki smak oraz aromat, idealnie sprawdza się jako składnik pikli, sosów oraz dań mocno przyprawionych.
  • Dynia piżmowa
dynia piżmowa

dynia piżmowa
 

Dynia piżmowa (cucurbita moschata) to charakterystyczna odmiana dyni o gruszkowatym kształcie i beżowo-kremowej barwie. Miąższ jest złocisty lub pomarańczowy z małą ilością pestek.

Charakteryzuje ją gładka skórka i specyficzny słodko-maślany smak. Dynia piżmowa świetnie sprawdza się jako składnik słodkich zup, zapiekanek, dań głównych oraz rozmaitych deserów.
  • Dynia kabocha
dynia kabocha

Kabocha (cucurbita maxima) to specyficzna, spłaszczona dynia japońska o chropowatej, twardej, ciemnozielonej skórce. Posiada kremowy i słodki miąższ. Kabocha, najczęściej wykorzystywana jest do rozmaitych ciast i deserów. Ponadto idealnie nadaje się do pieczenia lub smażenia.

  • Dynia hokkaido
dynia hokkaido

Mała, pomarańczowa japońska dynia z odmiany hokkaido cechuje się typowym ciemnopomarańczowym miąższem. Wykorzystywana do pieczenia, smażenia, gotowania na parze oraz przygotowania kremowych zup. 

Dynia hokkaido ma jadalną skórę, dzięki czemu do gotowania lub pieczenia nie trzeba jej obierać.
  • Dynia makaronowa
dynia makaronowa

Podłużna japońska dynia, o ciekawym żółtym miąższu, który po ugotowaniu wygląda jak nitki makaronowe. Dynia makaronowa świetnie nadaje się do gotowania w całości, pieczenia oraz jako zamiennik makaronu.

Zobacz też: Pomysły na dania z dyni