Konrad Birek - szef kuchni Akademii Smaku Siemens podczas ostatnich warsztatów Akademii z kawą w roli głównej zainteresował się wykorzystaniem kawy w kuchni: „Moim zdaniem nie ma żadnych granic ani barier, jeśli chodzi, do czego powinniśmy wykorzystywać kawę. Możemy ją stosować śmiało do jagnięciny, do wątróbki cielęcej – tak jak to dzisiaj robiliśmy.
Możemy ją wykorzystać jako dodatek do zup, sosów, a nawet dań głównych. Dzisiaj daniem głównym były polędwiczki wieprzowe z sosem na bazie wina , szalotek, ziół, czekolady i połączyliśmy całość z kawą. Rezultat końcowy był całkowicie genialny!”
Przepisy na inspirujące potrawy – wspomniane polędwiczki, ale też wątróbki cielęce, krem z kalafiora z pianką kawową i pyszne gruszki znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens!
Kawa nie tylko do deserów
Szef kuchni Akademii Smaku Siemens Konrad Birek podpowiada jak dobrze i ze smakiem wykorzystać kawę w kuchni. Poznajcie inspirujące przepisy!
ocena: 4/5 głosów: 3
kołczu