Kiełbasa markowska sucha

Wiele osób próbowało podsuszyć Kięłbase wiejską z Markowej ale wszyscy sie przekonali jakie to trudne.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kiełbasa markowska sucha
Kiełbaska wisząc w ciepłym i lekko przewiewnym miejscu zaczyna nabierać smaku.Każdy wie jak trudno sie powstrzymać by nie łamać kolejnego kawałka, żeby mogła powisieć jeszcze troche....

Kęs po kęsie znika jeden kawałek, póżniej drugi... mimo szczerych chęci najdłużej udało mi sie suszyć 5 lub 6 tygodni ale wtedy powiesiłem 5 kg :))

Podczas 3 tygodni suszenia w pomieszczeniu specjalnie do tego przygotowanym,przewiewnymi o określonej temperaturze powstaje produkt który na wszystkich targach i jarmarkach wyrobów tradycyjnych sprzedaje sie jako pierwszy. Ludzie podchodzą i proszą "Tą kiełbaske na której można zęby połamać" - w przenośni..

Kiełbaska traci podczas suszenia 30% - 40% wagi W zależności od wilgotności powietrza.

Kiełbasa suszy sie przez 3 tygodnie. Suszarnia jest pełna, ale klientów na ten produkt jest więcej niż sie jej kiełbasy suszy , dlatego przyporządkowuje tą kiełbaske również jako produkt pod zamówienie.
Dystrybucja: Łap-Pol