Kilka porad praktycznych

Kilka porad praktycznych zapraszam.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kilka porad praktycznych
-Przed dodaniem do potraw sprawdzić świeżość każdego jajka, wybijając je najpierw na talerzyk; -Jeśli żółtko się rozpływa, to znaczy, że jajko jest trochę nieświeże. Można je jeszcze użyć do ciasta drożdżowego lub do omletów; białko da się prawdopodobnie ubić na pianę;

-Aby białko ubiło się na sztywną pianę, należy przed rozpoczęciem ubijania dodać do niego szczyptę soli;

-Ubita piana nie opadnie podczas dodawania do niejcukru pudru jeśli będziemy go wsypywać małymi porcjami mieszając ruchem pionowym od spodu ku górze. Mikser elektryczny zniszczy pianę!

-W zamrażarce można przechowywać jajka nawet 5-6 miesięcy. Przedtem należy je jednak wybić, rozbełtać z solą lub cukrem, i wlać do foremek na lód. Kiedy masa jajeczna zamarznie, przełożyć ją do woreczków foliowych zaopatrzonych datą.Interesująco wyglądają kostki masy jajecznej smażone bez rozmrażania na gorącym maśle. Raz rozmrożonych jajek nie wolno drugi raz zamrażać!

-Masło i margarynę można przechowywać w zamrażarce nawet przez 6-8 miesięcy (licząc od daty produkcji). Przedtem należy zapakować je w folię aluminiową i zaopatrzyć w datę.