Sos beszamelowy polecamy szczególnie początkującym paniom domu – nie sposób go zepsuć! Robi się go z prostych składników, które niemal zawsze są pod ręką. A dzięki temu, że jest delikatny w smaku, ma uniwersalne zastosowanie.
Przepis na beszamel:
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 l mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
1. 3 łyżki masła rozpuść na patelni. Dodaj 2 łyżki mąki, mieszając, całość przesmaż, nie rumieniąc.
2. Zasmażkę wymieszaj z 1/2 l zimnego mleka. Sos gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
3. Przypraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli są grudki, przetrzyj sos przez sito. I gotowe!
Zobacz, co możesz dodać do beszamelu (przepis niżej), by otrzymać kilka jego wersji smakowych:
1. Sos beszamelowy do lasagne
Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–2 żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Zalej nim lasagne. Posyp startym żółtym serem, zapiecz.
2. Sos beszamelowy cytrynowy
Beszamel dopraw sokiem i skórką otartą z cytryny. Świetnie pasuje do ryb.
3. Sos beszamelowy aksamitny velouté
Powstanie wtedy, gdy mleko zastąpisz bulionem. Zgęstniały sos warto podgotować ze śmietanką kremówką (ok. 100 ml). Jest dobry do gotowanych mięs.
4. Sos beszamelowy musztardowy
Sos aksamitny dopraw ostrą musztardą. Podawaj go do gotowanych jaj, warzyw lub pieczeni wieprzowej.
Przepis na beszamel:
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 l mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
1. 3 łyżki masła rozpuść na patelni. Dodaj 2 łyżki mąki, mieszając, całość przesmaż, nie rumieniąc.
2. Zasmażkę wymieszaj z 1/2 l zimnego mleka. Sos gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
3. Przypraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli są grudki, przetrzyj sos przez sito. I gotowe!
Zobacz, co możesz dodać do beszamelu (przepis niżej), by otrzymać kilka jego wersji smakowych:
1. Sos beszamelowy do lasagne
Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–2 żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Zalej nim lasagne. Posyp startym żółtym serem, zapiecz.
2. Sos beszamelowy cytrynowy
Beszamel dopraw sokiem i skórką otartą z cytryny. Świetnie pasuje do ryb.
3. Sos beszamelowy aksamitny velouté
Powstanie wtedy, gdy mleko zastąpisz bulionem. Zgęstniały sos warto podgotować ze śmietanką kremówką (ok. 100 ml). Jest dobry do gotowanych mięs.
4. Sos beszamelowy musztardowy
Sos aksamitny dopraw ostrą musztardą. Podawaj go do gotowanych jaj, warzyw lub pieczeni wieprzowej.
5. Sos beszamelowy curry
Do sosu należy dodać łyżkę wiórków kokosowych oraz łyżkę musu jabłkowego. Trzeba następnie rozrzedzić słodką śmietanką. Taki sos idealnie pasuje do kurczaka, ryb oraz ryżu.
6. Sos mornay
Do sosu beszamelowego dodajemy czubatą łyżkę tartego, ostrego sera. Ten sos jest znakomity do zapiekanek i warzyw z wody.
7. Sos chrzanowy
Ogólnie o sosach
Sosy są esencją dobrej kuchni, dlatego bardzo dużo się o nich mówi. Są sosy trudne, które nie każdy potrafi przygotować, bo wymaga to większych umiejętności kulinarnych. Są też takie, z którymi nie ma największego problemu, by je przyrządzić. Mowa tu głównie o sosach maślanych, czy sosie beszamelowym - je przygotować potrafi właściwie każda osoba.
Nie ulega wątpliwości, że znacznie łatwiejsza są zimne sosy. Tutaj jest duże pole do popisu, można wykazać się właściwie niczym nieograniczoną pomysłowością. Niektórym może wydawać się dziwne i niepotrzebne, by np. samemu przyrządzić majonez. Przecież można go kupić w różnych rodzajach i gatunkach.
Jednak, co jest bardzo istotne, nigdzie nie kupi się zdrowego majonezu, przygotowanego bez konserwantów, tłoczonego na prawdziwej oliwie z pierwszego tłoczenia z dodatkiem musztardy. W rzeczywistości przygotowanie majonezu jest dużo łatwiejsze niż się wydaje.
Jednak, co jest bardzo istotne, nigdzie nie kupi się zdrowego majonezu, przygotowanego bez konserwantów, tłoczonego na prawdziwej oliwie z pierwszego tłoczenia z dodatkiem musztardy. W rzeczywistości przygotowanie majonezu jest dużo łatwiejsze niż się wydaje.
Sosy są bardzo kaloryczne. Z reguły ich podstawą jest właśnie tłuszcz: masła bądź olej. Dodatkami do sosów są mąka, żółtka i na przykład ser żółty.
Przyprawy
Podstawą wielu sosów, szczególnie tych zimnych, są oleje. Oczywiście najlepsze są te oleje, które są tłoczone na zimno. Takie oleje powinno kupować się w ilościach niewielkich, ponieważ mają to do siebie, że bardzo szybko jełczeją.
Bardzo aromatyczna jest oliwa z oliwek. Należy zadbać o to, by pochodziła z pierwszego tłoczenia. Jeżeli nie jest nic napisane na opakowaniu, oznacza to, że z pewnością jest ona gorszej jakości. Oprócz oliwy z oliwek bardzo interesujące aromaty mają także: olej z pestek winogron, olej sezamowy (dodaje się go w niewielkich ilościach, ponieważ olej ten ma bardzo zdecydowany smak).
Ważne są także octy. Są one bardziej trwałe niż oleje. Podstawowe octy to: winne, czerwony i biały. Warto też posiadać w swojej kuchni octy ziołowe, ocet sherry oraz ocet owocowy. Najbardziej ceniony i najbardziej aromatyczny jest ocet włoski, jednak jest on bardzo drogi.
Z przypraw w płynie najważniejszy wydaje się sos sojowy, sos chili lub sos tabasco. Te dwa ostatnie nie zmieniają smaku potrawy, nadają jej jedynie ostrości. Bardzo często do sosów dodaje się też wina. Nie ma co ukrywać, że wina są naprawdę wspaniałymi dodatkami.
Źródło: Przyjaciółka
Źródło: Przyjaciółka
pietroocha